Нови видео снимак са места пада МХ17 и мучна, бестидна пропаганда британског "Гардијана"

Ћирилизовано: Ако сте мислили да нас од Британаца ништа више не може изненадити, јер смо у протеклих четврт века управо ми, Срби, на својој кожи осетили докле су у лажима и подметању у стању да иду - преварили сте се.

Јуче, 16. јула, пред прву годишњицу обарања МХ-17, објављен је никада раније виђен снимак са места пада малезијског авиона код Доњецка. И како је и зашта Гардијан то искористио (у колаборацији са Асошиејтед пресом Аустралије)? Наслов и текст већ довољно говоре, али обратите пажњу на то чега нема - видео није постављен, већ само линк и, наравно, писаније и пробрани кадрови који на први поглед могу бити у складу са оним што британска пропагандистичка олош поручује - да су се "побуњеници које подупире Русија" одмах дали у пљачку, а такви су, је ли, највероватније и побили невине путнике.

Гардијанов хуманоид иза оваквог нечовештва зна да просечног корисника онлајн медија слабо држи пажња, да се задржавање на једном чланку мери у секундама (о томе другом приликом, да сад не ширимо тему), да ће махом понети само утисак, а не закључак на основу анализе прочитаног и виђеног - при чему се пожељан утисак најефикасније намеће управо насловом, уводом и закључком и, наравно, пажљиво селекционисаним фотографијама - па је спаковао само оно што му колико-толико иде у прилог тезе, а видео, из којег нипошто не можете закључити оно што Гардијан поручује, просто изоставио, ослањајући се на то да ће читалац бити већ довољно згађен Русима, неће хтети даље да истражује.

Лукаво?

Исувише провидно - ако је још увек тачно да се Гардијан обраћа образованијем слоју читалаца. Али и корисно, са становишта газде овог, ипак недовољно обученог, техничара пропаганде, јер ће се на Гардијаново недело позивати разни белосветски блицеви и бееедеведесетвојке са читаоцима одавно испраних мозгова.

О гамади од аустралијских политичара нећемо трошити речи.

На крају превода је снимак целе странице оригиналног текста. За сваки случај, јер можда неко увиди да чланак није на потребном занатском нивоу, па ђубре повуче, јер доказа за непрофесионалност (дакле и неетичност) британских медија ионако има превише.

Предлажемо да прво погледате видео. На страници аустралијске куће која га је прва објавила више није доступан, али смо до њега дошли преко линка на Јутјуб из чланка Sensational video of Boeing 777 crash above Ukraine appears online - English pravda.ru





Снимак како руски побуњеници које подупиру Руси пљачкају пртљаг из МХ17 је одвратан - каже Бишоп


Кадар из видеа који је објавила News Corp Australia наводно приказује побуњенике које подржава Русија како претурају по пртљагу обореног малезијског авиона. Фото: News Corp Australia

Министар спољних послова Џули Бишоп је згађена снимком који наводно показује како побуњеници које подупире Русија пљачкају пртљаг путника после обарања малезијског путничког авиона на лету МХ17.

Бишоп је рекла да не може потврдити аутентичност снимка који је објавила News Corp Australia.

Мучно је гледати и веома је забрињавајуће што се овај снимак појавио после 12 месеци, рекла је Бишоп за Девету мрежу (Nine Network).

Бишоп сматра да је претходна година била тешка за породице аустралијских жртава и да је пред њима тежак, дан жалости.

"Они су неутешни, а терет жалости и гледање овог снимка биће готово немогуће поднети", рекла је министар спољних послова.

У катастрофи је погинуло 298 људи, међу њима 38 Аустралијанаца. Бишоп је истакла да ће други извештај истраге трагедије бити објављен у октобру.

Следећи корак је успостављање међународног кривичног суда, али Бишоп признаје да ће бити тешко да га Савет безбедности УН одобри.

Процењује се да ће 200 чланова породица погинулих у петак присуствовати комеморацији у Парламентарном дому Канбере, за који премијер Тони Абот каже да се нада да ће пружити бар мало утехе ожалошћенима.

Кадар видеа са титловима гласова. Фото: News Corp Australia

"Знам да нико ништа не може урадити да им врати њихове вољене, нити ико може било шта рећи да би им олакшао бол", рекао је Абот за Еј-би-Си ТВ у петак.

"То није била само трагедија. То је било зверство."

Абот мисли да је руски председник Владимир Путин био ужаснут догађајем и сумња да је руски лидер о њему ишта знао унапред.

"Када смо о томе разговарали, Путина сам упозорио да је он, као родитељ и људско биће, према породицама жртава дужан да уради све што може да се ово истера до краја", рекао је премијер.

Биће похвално за Русију ако у потпуности сарађује са текућом кривичном истрагом о обарању авиона, истакао је Абот.

Пол Гард из племена Тувумба, који је изгубио своје родитеље Роџера и Џил, дошао је на церемонију у Канбери заједно са другим члановима породице.

"Мислим да ће ово бити тежак дан, али се надам и користан део процеса оздрављења", рекао је за Еј-Би-Си ТВ.

Пријатељима и породицама 38 погинулих држављана и становника Аустралије Абот ће се придружити да би на комеморацији открио спомен плочу.


Извор: Footage of Russian-backed rebels ransacking MH17 luggage is sickening, Julie Bishop says | World news | The Guardian
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!