Мађарска: У Медини постављен у борбену употребу нови тип НАТО радара

Радар РАТ 31 - ДЛ
Мађарски министар одбране Чаба Хенде јуче је за Радио Медину изјавио да у том граду  данас почиње са радом модерни тродимензионални радар НАТО-а типа РАТ 31-ДЛ, чиме се постиже потпуна контрола мађарског ваздушног простора.   

Командант новог радарског комплекса је на јучерашњој свечаности нагласио да се захваљујући најновијим научним достигнућима у радарској технологији, као и најмодернијој ловачкој авијацији, може много урадити на одбрани мађарског ваздушног простора, који је и део европског.

НАТО војни савез полаже велику наду у овај систем, 94 одсто финансиран из његовог буџета. Све до 2033. године, до када ће овај систем бити у погону, НАТО ће обезбеђивати средства за његово одржавање.


Коштао је много

На конференцији за штампу после свечаности Чаба Хенде је одговарајући на питање новинара рекао да је овај радар био значајан трошак, а Коен Гијсберс, генерални директор агенције НАТО-а за комуникације и информисање је изјавио, да је у оквиру пројекта који обухвата Пољску, Чешку и Мађарску стављено у погон укупно осам истоветних радара, додајући и то да су ово најбољи радарски системи НАТО-а у Европи.

Чаба Хенде је такође подсетио да мађарски ваздушни простор годишње прелети преко 500,000 ваздухоплова и да су овакви радари неопходни за контролу и безбедност ваздушног саобраћаја. На свечаности поводом данашњег пуштања у рад радарског система присуствовала је Марија Асунта Ацили, амбасадорка Италије у Мађарској. Она је нагласила да је Мађарска нашла поузданог партнера у предузећу "Селекс ЕС", а постављање радара је била само завршна фаза ове сарадње.


Одлука је донешена пре четири године

Изградња нових радара била је планрана још 1988. године у време Ђуле Хорна. Први покушаји стационирања ових система били су 2010. године у местима Зенгу и Тубешу, али се локално становништво противило овој инвестицији, што су мештани Медине прихватили.

Нови тип радара у Медини

Пуковник Ласло Зентаи командант 54. пука ВОЈИН у Веспрему је рекао да је овај радар систем пете генерације комлетно аутоматизован и комјутерски подржан и да ће данас у 08.00 часова када почне са радом заменити руски систем постављен још 1987. године. По његовим речима, радар троши мање енергије, има одличне карактеристике и лак је за одржавање.

О изградњи радарске станице у Медини одлучено је у марту 2011. године. Постављен је на торњу високом 45 метара, којег подржава 111 стубова ојачаних са 117 тона арматуре, која држи 1061 кубни метар бетона.


 ИзворHadrendbe állították a medinai NATO-radart - Мађар Немзет

За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО са мађарског превела Габријела Ђошић



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!