DEBKAfile: Пирамиде и сфинга следећи циљеви ИД у Египту

Египатски председник Сиси у посети Оружаним снагама на северном Синају 4. јула (Фото: Канцеларија председника Египта и "Глас Америке")

Исламска држава убрзано из Либије и Ирака шаље појачања својим снагама у Египту, за борбе против египатских снага на северном Синају, које су у недељу 5. јула ушле у пети дан и воде у нове офанзиве - јављају обавештајни и контратерористички извори DEBKAfile. После стотина жртава, обе стране тврде да су извојевале предност, али борбе нису готове.

Резервоар људства за исламисте су египатски екстремисти, који су раније прешли у Либију и распоредили се по базама око Бенгазија. ИДИЛ их је прошле недеље позвала да заузму положаје у Каиру и на Суецком каналу, где ће чекати наређење да крену у акцију, а где су успели да се врате уз помоћ шверцера. Ови кругови, којима доминирају илегалци Муслиманске браће, и огранци под контролом Хамаса и Хезболаха, забрањено оружје и муницију на Синај доносе из Либије, а преко Египта.

Председник Абдел Фатех ел Сиси због тога мора да за одбрану Каира и Суецког канала издвоји значајне војне и обавештајне ресурсе, чак више него за синајски фронт.

Други извор за појачања џихадиста је Ирак. ИД за то користи други огранак кријумчарске мреже, која им људство спроводи кроз јужни Јордан до Акапског залива, где их купе шверцерски чамци и превозе до источне обале Синајског полуострва.

Стога су Израелске одбрамбене снаге имале више но један разлог да у среду затворе Rte 12, израелски главни јужни аутопут, који, паралелно са египатском границом, води у Еилат - неопходна мера предострожности да ИД не би своје терористе и оружје са оближњег северног Синаја окренула на Израел. Други разлог за такву одлуку је да се терористи који стижу из Ирака одврате да до Синаја стигну преко Израела, уз помоћ бедуинских шверцера који оперишу на обе стране израелско-египатске границе.

Наши војни извори процењују да у борбама са египатском војском на северном Синају учествује неких 1000 џихадиста, али додају да ИД додатне снаге може брзо да регрутује из бедуинских племена са обале, која већ сарађују са терористима.

Египатски војни тактичари су на овом фронту акцију ограничили стриктно на авионске и хеликоптерске нападе, и локалне копнене и оклопне снаге. Усмерили су се на одбрану три синајске енклаве, северне делове Шеик Зувеида, луке Ел Ариш и Рафе, и Шарм ел Шеика на југу - да би тамо "закључали" снаге ИД и спречили их да се прошире на области под контролом великих бедуинских племена.

Председник Сиси је у суботу 5. јула, приликом посете јединицама на северу Синаја, открио да је само један одсто египатске војске од 300,000 људи распоређно на Синају, и изјавио да је његова војска савршено способна да почисти терористе са Синаја, ако у једном тренутку све снаге пошаље у борбу.

Таква стратегија Исламској држави оставља одрешене руке на средишњем Синају. Сиси, као и његов претходник Хосни Мубарак, није спреман да тамо у блиској будућности са ИД "одигра" до краја, јер су му све све снаге и опрема које може да прикупи неопходне за одбрану главног града Каира и Суецког канала.

Ни Исламска војска, ни Муслиманска браћа, нити било који други радикални исламисти не крију какви су им непосредни планови. ИДИЛ је најавила да је, после дивљачког вандализма и пљачке на другим драгоценим местима светске баштине, бацила око на египатске пирамиде и Сфингу, генерално јединствене историјске споменике.

Више лидера радикалних исламиста, међу којима и "калиф" Исламске државе Абу Бакр ал-Багдади, својим следбеницима су у петак 3. јула упутили нову поруку, у којој кажу да је уништавање египатских националних споменика као што су пирамиде и сфинга "верска дужност" следбеника ислама, јер "идолопоклонство је строго забрањено у религији".

Ова порука је џихадистички елемент војног сукоба Исламске државе са Египтом снажно издигла на виши, запаљивији ниво. 

Ћирилизовано: И Израелским одбрамбеним снагама, као заставицом, дала алиби и знак за нове акције. Видећемо какве.

Извор: DEBKAfile
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!