Russia Insider: РТ-ов неумесни ревизионизам Првог светског рата

У извештају о откривању споменика Гаврилу Принципу у Србији, РТ каже да је он "изазвао Први светски рат", а да је атентат на Франца Фердинанда "убиство":

Serbia unveils monument to assassin who triggered WWI — RT News


Гаврило Принцип - за неке херој, за РТ убица

Негде у 20. веку - тешко је прецизно рећи кад, али многи указују да је то било за време антисрпске помаме 1990-их - почео је да се у западним мејнстрим медијима шири историјски ревизионизам, који би 1920-их и 1930-их био исмејан и одбачен.

Не треба да изненађује што је ова болест захватила и РТ. Медиј којег финансира руска држава је препун западњака, а и сачињен је према западном узору, па као такав најчешће само мање греши од својих западних пандана. (Што не важи за Балкан, којег сви слабо разумеју.)

У извештају о откривању споменика Гаврилу Принципу, чувеном атентатору на Франца Фердинанда, РТ инсистира на томе да је Принцип "изазвао Први светски рат" и да је "убио" Фердинанда.  Хајде да мало размотримо те и такве тврдње.

Револвераш "изазива" светски рат?

Да је Принцип изазвао рат имплицира да је притиснуо какво дугме које га је покренуло. Међутим, 28. јула када је рат избио, Принцип је већ месец дана био у затвору. Шта је одатле могао да уради?

Чињеница је да када се десио атентат на Фердинанда нико није сматрао да је светски рат неизбежан. Криза између великих сила је претходних година било много, али их је само неколицина мислила да могу завршити ратом.

Сваљивање кривице за рат на Принципа - као да је његов чин Европу гурнуо на пут који једино води до рата - служи једино прању савести влада чије су претходнице рат уистину изазвале.

Много тачније би било рећи да је Аустрија "изазвала" рат када га је објавила Србији - читав месец после атентата - и покренула неуспешан напад.

Даље, тачно је и да је Немачка изазвала рат између великих сила, јер га је објавила Русији и Француској.

Међутим, Британска империја, САД, Италија, Османско царство, Румунија, Бугарска и друге државе су саме ушле у рат и само своје владе могу да криве за кланицу у коју су саме упале - њима свакако није крив двадесетогодишњи студент са Балкана.

Прво, Принцип није имао никакву намеру, нити је очекивао да ће изавати рат. Даље, атентат на Франца Фердинанда није био ни довољан ни потребан услов за Први светски рат - тврдња да је тај догађај запалио Европу је бесмислена.

Рат је зготовило лудило и имбецилност европских престоница - нарочито великих сила - посебно Аустрије и Немачке ( и Британије, која је комотно могла да се не меша), а атентат у Сарајеву је био тек изговор који су сви једва чекали, да читав континент гурну у колективно самоубиство.

"Убиство"?

Када су у питању политичка убиства не користи се реч "убиство". Разлог је очигледан. "Атентат" је неутралан, технички израз, док "убиство" то није. Замењујући "атентат" са "убиство" наводи се на закључак да је атентат био злочин за који нема оправдања, а не оправдан чин политичког отпора.

На пример, чехословачки командоси су 27. маја 1942. године убили Рајнхарда Хајдриха, нацистичког гувернера окупиране Боемије. Било би скандалозно такав чин назвати "убиство": Рајнхард Хајдрих је хтео да господари Чесима, Чеси су имали право да узврате свим средствима.

Сила Аустрија је 1878. године у Босну и Херцеговину ушла силом оружја и противно вољи становништва, и ту је владала - силом и принудом, будући да је културно и историјски била страна Јужним Словенима те области, и као колонијална власт која никада не еманципује своје поданике.

Насртаји на живот аустријских високих званичника су упоредиви са сличним делима у другим колонијама окупираним од стране европских сила - атентатима на британске званичнике у Индији, или на Французе у Индокини.

Франц Фердинанд је био генерални инспектор аустроугарске војске, дакле,  високи државни функционер. У Сарајеву је био у службеном својству и у званичној посети, и возио се у поворци крцатој представницима аустријске власти у Босни и Херцеговини. Да ли је одузимање живота Францу Фердинанду онда "убиство", или је атентат, оправдан чин политичке побуне против репресивне колонијалне власти?

На то питање не морамо одговорити овде и сада, али ћемо се сложити да свакако није питање за РТ да га у вестима решава, па чак и разматра. РТ, ако тежи избалансираном новинарству, требало је и треба да се држи термина "атентат" - који нити вреднује, нити осуђује Гаврила Принципа.


Аутор: Марко Марјановић
Извор: Russia Insider
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

2 коментара:

  1. Анониман2. јул 2015. 14:26

    Пошаљите преводиоца овог чланка на проверу знања Енглеског језика. Али не на Мегатренд већ на државни факултет. Осим израза "убиство", све остало је нетачно. Мада, атентат технички јесте убиство.

    ОдговориИзбриши
  2. Преводилац овог и још пар хиљада чланака није преводилац већ филмски и ТВ продуцент, преводи јер ви зналци имате преча посла.
    Шта је то "све остало" што је нетачно?
    У којем тексту?
    Да ли уопште знате шта сам преводио?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!