World News Updates: Да ли Русија може да развија и производи оружје које јој је потребно?

Владимир Путин и заменик команданта Ратне морнарице РФ Михаил Захаренко на палуби нуклеарне ракетне крстарице "Петар Велики" за време војне вежбе на руском Арктику, 17. августа, 2005.

Foxtrot Alpha: Русија не може себи да приушти куповину новог оружја / Russia Can't Afford To Buy Its New Super Weapons

Можда ће Русија увидети да развијање оружаних система високе технологије није исто што и њихова масовна, па чак и производња у релативно ограниченом броју. Изгледа да је такав случај са тенком Т-14 "армата",  ловцем пете генерације Т-50 и, према неким знаковима, бомбардером следеће генерације ПАК-ДА.

Т-14 је у последње време најхваљенији руски оружани систем. Без обзира на његове могућности (иако Т-14 нипошто није "сребрни метак" од оружаног система), да би заиста био делотворан, мора се у одговарајућем броју имати на терену. Првобитно је планирано да Т-14 замени највећи део "штале" фронтовских главних тенкова, да их буде око 2.300 укупно, и да се производња појача у кратком року.

Најновије: Руска велика обнова војске ударила у још једну препреку - Путин незадовољан / Russia's huge military upgrade hit another snag — and Putin is not happy - Business Insider

World News Updates, напомена уредника: Русија има новца и политичке воље за испуњавање захтева модернизације одбране и набавку .... њихов проблем је што им индустријска база не постоји и / или је ограничена за испуњавање ових циљева. Тако бива када индустријску базу која је од виталног значаја за испуњавање захтева одбране и циљева националне безбедности затворите или она постане застарела. Знам то по искуству једног од мојих стричева. На врхунцу каријере био је директор једне фабрике у Санкт Петербургу, где је учествовао у развоју и производњи војних технологија и сателита. Место је било огромно .... запошљавало хиљаде људи. Тамо ме је одвео средином 1990-их, кад - све порушено и изграђен тржни центар. Стриц ми је онда рекао да ће то имати дугорочни утицај на потребе одбране Русије .... 20 година касније .... његове речи се остварују.

Напомена преводиоца: Иако на блогу "Ћирилизовано" за сада има само четири чланка "тагована" са "WNU", знам да сам из тог извора преводио више и да тих превода има како на Србин.инфо тако и по другим сајтовима. У сваком случају, WNU свакодневно користим за сопствено информисање и, наравно, препоручујем га: упућује на релевантно, коментари уредника су језгровити... али, признајем, има ту још нешто - допада ми се када професионалац који сада живи у земљи која је практично у рату са његовом отаџбином изабере објективност. Која је, овога пута, на страни отаџбине.

С друге стране, Foxtrot Alpha, сајт који такође пратим али га ретко преводим, своју објективност (мада је намера била другачија) је илустровао следећом - не фотком, већ, ајмо рећи, "фотошопком":



Корисни линкови:

- Ћирилизовано: WNU
- Ћирилизовано: "Дипломат": Да ли Русији заиста треба нови носач авиона?

Извор: War News Updates: Can Russia Develop And Build The Weapons That It Needs?
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!