Колико ће "Виндоуз 10" коштати у ово доба идуће године?

Извор: SodaHead
Милиони људи су своје рачунаре ажурирали на "Виндоуз 10", али колико их је размислило колико ће за њега морати да плати касније?

Милиони потрошача су ажурирали своје рачунаре, лаптопове и таблете на "Виндоуз 10". "Мајкрософт" је корисницима нудио "бесплатно" ажурирање за "Виндоуз 7" и "Виндоуз 8"  годину дана, и понуди су се одазвале масе.

Питам се колики је део тог потрошачког тела размислио колико ће нам "Мајкрософт" за годину дана тражити да платимо за привилегију што користимо "Виндоуз 10".

Нема  бесплатног ручка


Не кажем да је надоградња на "Виндоуз 10" лоша идеја. У ствари, мислим да је добра, да сви треба да искористе ажурирање док могу. Међутим, оно што хоћу да кажем је да не можете очекивати да ће вам "Виндоуз 10" заувек остати бесплатан.

"Мајкрософт" је профитно оријентисана компанија, и кад би поклонио милијарду примерака софтвера (циљ компаније је милијарда уређаја) не би се то баш свидело акционарима. У једном тренутку, од корисника ће бити затражено да плате претплату за "Виндоуз 10". Што сви знамо, чак и ако нисмо размишљали о томе до сада.

Немам сазнања о "Мајкрософтовим" плановима за наплаћивање "Виндоуза 10", али мислим да се може очекивати нешто од следећег:

- Бесплатан ОС уз наплаћивање додатних функција. По овом сценарију, корисници бесплатно добијају основни оперативни систем, али ће се тражити претплата за "складиште у облаку" (cloud storage), е-пошту итд. Ово би била логистичка ноћна мора, тако да мислим да је најмање вероватна могућност.

- Бесплатан ОС уз претплату на "Офис 365". За "Мајкрософт" већ интересантније. Милијарда уређаја већ има "Офис 365" и сви раде у "Мајкрософтовом" екосистему - фантастично. За компанију. Овакав сценарио је врло могућ, и за пословне кориснике би био прихватљив, али нису сви корисници заинтересовани за "productivity" апликације, па... (их треба "информисати": Виртуелни „Офис 365” стиже у Србију : Дигитални свет : ПОЛИТИКА- прим. прев.

- Месечна претплата за све уређаје са "десетком". Мајкрософт би могао да поједностави ствар и тражи малу месечну претплату за сваки уређај, рецимо 5$ по инсталацији. Укупно, лепа пара за "Мајкрософт", Вол стрит би то умео да цени. Али не и они са неколико рачунарских уређаја.

- Месечна претплата за све уређаје. Мени ово изгледа реалније. Свако домаћинство би плаћало јединствену претплату за до пет уређаја. Накнада би могла бити слична оној коју "Мајкрософт" наплаћује за "Офис 365", што је око 60$ годишње.

Мислим да ће стварна ценовна структура бити нека комбинација горе наведеног, можда уз попусте за студенте и пензионере. Видим да "Мајкрософт" жели да буде флексибилан у одређивању цена, док у исто време успоставља предвидљив прилив прихода. Биће интересантно видети шта ће на крају смислити.

Већина корисника ће преживети 60$ годишње за "Виндоуз 10", под условом да из те трансакције добије стварну вредност. И ту ће "Мајксофт" наићи на отпор и захтеве потрошача, јер људи неће хтети да плаћају претплату за статус кво. Тражиће иновације и нове функције.

Ако "Мајкрософт" буде умео и могао да испоручује нове функције које људи заиста желе и користе, онда ће успешно наплаћивати номиналну накнаду за "Виндоуз 10". У супротном, суочиће се са побуном.

Шта ће бити ако милијарду корисника "Виндоуза 10" одлучи да неће да плаћа претплату? "Мајкрософту" би боље било да има план Б, за сваки случај.

А шта ви мислите?

Да ли сте спремни да плаћате 5$ месечно (60$ годишње) за право да користите "Виндоуз 10"?


Аутор: Марк Келин
Извор: Tech Republic
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!