Глас разума: Француски председник Франсоа Оланд води политику која штети привреди

François de Mistral (Извор: VoxEurop.eu)

Тако пишу француски медији.

Посебно забрињава пропаст два за Париз веома важна уговора - о испоруци два носача хеликоптера типа "Мистрал" Русији, и уговора о продаји 126 "Дасоових" ловаца "Рафал" Индији.

Ове недеље је и званично објављено да су Москва и Париз раскинули уговор о испоруци "Мистрала", направљених по поруџбини Руске Федерације. Јелисејска палата је морала да због тога плати више од 1,1 милијарде евра, али Оланда паре не интересују -пише француски лист "Булевар Волтер".

"Увреда коју је Франсоа Оланд нанео Владимиру Путину одбијањем да испуни уговор и испоручи "Мистрале" Француску ће коштати милијарде, Али француски председник је социјалиста, за новац не хаје", пише "Спутњик".

Поред тога, крајем јула је раскинут и уговор Париза и Њу Делхија о испоруци 126 вишенаменских "Дасоових" ловаца "Рафал". Уговор је био тежак 20 милијарди долара.

Индијска влада је саопштиле да јој више не треба француски авион. Како пише "Булевар Волтер": "Показало се да су ловци "Рафал" фатаморгана која се расплињује у бездану глупих одлука француске владе."

Лист истиче да неспособност француских власти гура земљу ка понору, амбису из ког ће за изаћи требати деценије.

Двоструки фијаско је "политичка и економска катастрофа" за Француску, земљу која се очајнички труди да постане поуздан снабдевач оружјем.

"Булевар Волтер" наглашава да је ова катастрофа резултат безумне стратегије Министарства иностраних послова Републике Француске, као и "неразумне Оландове украјинске политике".

Поред тога, лист председника оптужује за вођење "апсурдне антируске политике која је довела до милионских губитака француских пољопривредника, резултата руског ембарга".

Ћирилизовано: Ето, тако бива кад се Французи не угледају на Пољаке, а "Булевар Волтер", Спутњик" и "Форт Рус" на "Блиц": Најефикасније оружје Пољака против Путина - ЈАБУКА
Да човек не поверује. Али пролази. Итекако. И онда, шта о нама говори (тачна!) вест да је “Блиц” најчитанији, “Ало” и “24 сата” читанији од “Информера"?

Ништа страшно, само да смо медијски, политички и у сваком другом погледу већински неписмен народ.

Али зато имамо демократију...

Изворни текст на руском: Срыв контрактов по «Мистралям» — политическая и экономическая катастрофа для Франции | Русская весна
Превод на енглески: Soviet Bear
Извор: Fort Russ
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!