Саопштење Српског удружења "Ћирилица" Београд и апел за помоћ


Наши стари су нас учили Србству, оном исконском, а ми смо чинимо све што можемо да будемо достојни наших часних  предака.  Када удружење постане препознатљиво, што се лако закључује  једноставним прегледом интернет страница  "Ћирилица - Београд"  схватамо да је потребно дефинисати и омогућити сусретање, саборовање са сличним  друштвеним организацијама. У директном контакту лакше је изнаћи најкраће путеве за повратак националним вредностима српског друштва и сачувати образ пред новим нараштајима.

Српско удружење "Ћирилица" Београд одлучило је из више разлога да оснује центар за културу који недостаје Београду: Српски културни центар.

Да се српска застава културе завијори у Скерлићевој 12, у срцу српске престонице, поред храма Светог Саве, помогли су и Турци. Наиме, намерним подизањем свога Турског културног центра у Скерлићевој 4, на корак од места где су спаљивали Савине мошти, само су убрзали нашу одлуку да покренемо и Српски културни центар. У Београду, поред споменутог Турског, постоје и Шпански културни центар, Амерички културни центар, Француски, Немачки, па чак и стидљиви Студентски и Београдски културни центар, али нигде нема Српског културног центра. Као да је невидљива рука заувек притисла, покрила, и на крају покорила све српско: Beograd dobio Turski kulturni centar "Yunus Emre"

Изузетно смо поносни због чињенице да ће и "Друштво за подизање меморијалног центра српских жртава геноцида“, са академиком Василијем Крестићем и Смиљом Аврамов на челу, делити заједно са нама нови простор, што је заједнички допринос подсећању на сва српска страдања у протеклим вековима, а нарочито у прошлом, стравичном двадесетом. Ово је покушај спречавања даљег страдања српског народа и његове културе.

За овај пројекат, за који сматрамо да је подухват који немало превазилази значај само једног патриотског удружења, потребни су нам финансијска средства, добровољни рад или бесплатна услуга сређивања ентеријера. Наше удружење нема довољно средстава и функционише искључиво од прилога наших чланова.

Позивамо све наше грађане, који желе да се наша култура, традиција и писмо сачувају и достојно презентују нашим савременицима и потомцима, код нас и  у свету, да учествују својим прилозима, материјалом или радом у оснивању Српског културног центра.

Потребна нам је помоћ за спровођење струје, постављање гипсаних плоча и керамике, кречење и опремање, од купатила до видео пројектора (или новчани прилог  уплатом на жиро рачун Српског удружења "Ћирилица" Београд 190 - 9050 - 94). 
Контакт особа: Милорад Ђошић тел. 063/ 77 16 708.

Приложене фотографија довољно говоре о  тренутној  ситуацији:

1 - 2:  Турски културни центар поред храма Светог Саве
3 - 6: Српски културни центар који покушавамо да уредимо, а који је удаљен 20 метара од Турског културног центра.



Повећањем прве фотографије види се да је то Одељење за културу при Амбасади Турске у Скерлићевој број 4, док друга фотографија јасно приказује његову локацију поред Храма Светог Саве.

Остале фотографије приказују тренутно стање будућег Српског културног центра "Ћирилице".


Управни одбор
Српског удружења "Ћирилица" Београд

За рубрику Ћирилица: Милорад Ђошић

1 коментар:

Пишите српски, ћирилицом!