Правда.Ру: Шта је чинити Сједињеним Америчким Државама док се Русија и Кина удружују

Фото: Архива Правде.Ру

САД би требало да што пре докуче шта им је радити ако Руси и Кинези наставе удруженим снагама.

Џејкоб Стоукс и Александер Саливен у свом чланку кажу да неки стручњаци као Џозеф Нај да ће то приближавање бити "брак из рачуна" заснован на међусобном неповерењу.

С друге стране, Џилберт Розман са Принстона тврди да ово партнерство може постати ''карактеристика новог, послехладноратовског геополитичког поретка''. Истина је негде на средини.

Аутори наглашавају да неки аспекти руске и кинеске сарадње угрожавају интересе САД. Обе земље јачају концепт ''информатичког суверенитета '', тј. појачавају државну контролу над активностима на интернету на својој територији, и тако уништавају слободан и отворен интернет.

Поред тога, руска испорука модерних земља-ваздух ракетних система С-400 Кини може озбиљно нарушити америчке војне планове у азијско-пацифичком региону. Такође, обе земље су активно помогле постизање нуклеарног споразума са Ираном, а њихова помоћ ће бити неопходна и да споразум буде остварен.

Дакле, руско-кинеска сарадња је прилично нејасна ствар за Сједињене Америчке Државе, и зато њихова администрација није у стању да изнађе одговарајуће политичке правце и препоруке. Што у свом послењем интервјуу рече теоретичар међународних односа Џон Миршхајмер, ''гурање Руса у наручје Кинеза ... је стратешка глупост првог реда''.

Према његовом концепту, САД не треба да притискају ни једну од тих земаља појединачно, да не би убрзале њихово приближавање. А Стоукс и Саливен примећују да САД једноставно немају атрактиван подстицај, немају чиме да наруше партнерство Русије и Кине.

'' Уместо што покушавају да сломе те две силе, циљ САД треба да буде пружање могућности и простора Кини и Русији да се међусобно дистанцирају. То значи да се не треба противити, већ прећутно подстицати њихове покушаје да повећају свој утицај у суседном дворишту'', закључују аутори чланка Two Futures for Russia and China—And How the United States Should Respond | Foreign Affairs.


Извор: What should US do, as Russia and China draw together - English pravda.ru
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!