Хоакин Флорес: О смислу "антиреформских" протеста у Кијеву (Видео, фото, анализа)


Кијев, Украјина, до 17.35 по кијевском времену: Око 3000 демонстраната организованих и подржаних од група повезаних са "Десним сектором, батаљоном "Азов" и партијом Слобода данас је у украјинској престоници прибегло насиљу.

Рањено је преко стотину полицајаца, неки од експлозије гранате. Од гелера је погинуо најмање један припадник Националне гарде.



Циљ демонстраната је био да се изврши притисак на владу и да не прође предлог закона о промени устава. Убрзо је избило насиље, било је неколико повређених.


Наша анализа следи после снимка из ваздуха, објава с друштвених мрежа и вести агенција.



Представник "Десног сектора" Алексеј Бвик је рекао да данашњи предлог закона представља покушај државног удара:

"Сада се у Врховној ради покушава противуставни пуч. То је покушај узурпације власти: Сваки посланик који данас буде гласао за закон који је предложио порошенко је издајник народа и мораће за то да одговара."

За експлозију која се касније чула испоставило се да је од гранате и да је у њој повређено неколико полицајаца и учесника протеста.



Снимак прокијевске ТВ Еспресо:



Ukraine: angry clashes as bill adopted granting more autonomy in the east | euronews, world news:

"У Кијеву, главном граду Украјине, избили су сукоби мизмеђу демонстраната и полиције, јер су посланици дали иницијалну подршку реформи за већу аутономију спорног истока земље.

Зачула се јака експлозија. Снимак показује чиме се гађа полицијски кордон.

Кажу да има најмање десеторо повређених.

Очевици кажу да су демонстранти покушали да  сруше ограду око парламента и да је полиција одговорила сузавцем.

Посланици су на бурној парламентарној седници убедљивом већином гласали за давање веће аутономије спорним областима Доњецк и Луганск, тренутно под контролом проруске војске.

Аутономија је клаузула Минског споразума."

Violent clashes erupt outside Ukraine parliament - BBC News:

"У насиљу које је избило када су демонстранти покушали да провале ограду око парламента повређено је најмање десеторица полицајаца.

На бурној седници парламента, посланици су гласали за већа овлашћења областима Доњецк и Луганск под контролом проруских побуњеника.

Тамо је тренутно на снази крхко примирје.

Побуњеници и Украјинске оружане снаге су се прошле недеље сложили да до 1. септембра, дана када се деца враћају у школе, окончају ескалацију насиља."

Саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Герашченко је на својој ФБ страници потврдио да је дошло до експлозије гранате:

"Управо је бачена граната на војнике који чувају Врховну раду. Рањено је неколико војника. Животи су им у опасности."

Анализа догађаја - шта све то значи:


Судећи по фотографијама и снимцима - а они могу навести и на погрешан закључак - протести нису привукли више од 3000 људи. Њихова сконцентрисаност је резултат неуспелог заједничког покушаја да се пробију кроз полицијске редове и окупирају Врховну раду.

Обим данашњих протеста ни приближно није једнак мајданским протестима од пре скоро две године. Та чињеница доста говори шта и како народ сада мисли.


Учесници данашњег протеста су били искључиво из ултрадесничарских и националистичких организација. Партија Слобода је имала најорганизованији наступ. Можете видети транспарент са њеним називом. Слобода је "реформисано" или "мејнстрим" политичко крило Социјал-националне партије Украјине. Пропагандистичка рука партије је "Радио Слобода", украјинска испостава Radio free Europe/Radio Liberty, "неовисног" медија на парама америчке Националне задужбине за демократију (НЕД) и других од пореза ослобођених "добротворних" прилога, посебно (преко) Сорошеве фондације.

Знак Слободе је на демонстрацијама био најистакнутији, препознаћете га по стандарду - плавој и жутој боји и уздигнута три прста.

Партија Слобода је пројектована као "електабилнија" организација, али исто као и кровни "Десни сектор" потиче од Социјал-националне партије Украјине. Разлика између Слободе и "Десног сектора" је у томе што потоњи има паравојни организациони модел, али је нормална ствар да је припадник једне припадник обе организације.

Порошенкова дилема
Порошенков проблем је права природа овог предлога закона, која није у складу са условима Минска II,  споразума којег је потписница и Украјина. Ово је вулгарно законско тумачење споразума, не испуњава захтеве Минска II.

Порошенко тренутно није у стању да делује у складу са Минском II због природе америчког ангажмана у својој влади и тежине америчког гласа у утврђивању услова ММФ-а за приступ кредитима, кресање трошкова итд. Али, он мора да учини неки гест у првацу испуњавања Минска II, из различитих али повезаних разлога.

Као прво, лидери ЕУ захтевају поштовање "процеса", и подржају Путинов предлог да се до 1. септембра врати на потпуно придржавање услова примирја. Овај захтев одражава процесе у  ЕУ, за које се у овом тренутку једино може рећи да су "делимично озбиљни", јер део ЕУ елите не жели овај програм који предвиђа санкције или могућност повећања насиља. Резоновње других може, с друге стране, имати везе са другим разлогом.

Јер, као друго, ако постоји макар и мала могућност да "побуњеници" и/или Русија буду проглашени за главне кривце пропасти Минска II, то захтева да кијевска хунта донесе полумере, али полумере које ће изгледати као потпуне.

Став Новорусије

Лидери ДНР и ЛНР, Захарченко и Плотњицки, више пута су после јавног разматрања предлога закона рекли да мере Кијева нису довољне, да не одражавају сагласност Контакт групе и подршку Савета безбедности УН исказану резолуцијом.

А опет, покушавајући да се "бави политиком" неиспуњавајући услове споразума, Порошенко ником не удовољи.

Јер екстремисти као ови данас на протестима Порошенкове изјаве узимају здраво за готово и оптужују га да је капитулирао пред "Русима", а с друге стране, Русија и ДНР и ЛНР не могу сматрати да је Порошенко на одговарајући начин одговорио условима Минска II и сходно томе ће правдати сопствени процес.

Да предлог закона бар делимично удовољава Минску II, онда би и демонстрације биле делимично смислене, али демонстранти и јавност реагују на представу, игроказ поштовања Минска II, а не на оно што Порошенко уистину ради. Тиме су демонстранти уствари глуматала, а њихов бес даје кредибилитет идеји да закон представља стварну реформу.

Али, и какогод, све што се сада дешава је резултат стравичних пораза Украјинских оружаних снага прошле зиме. Садашњи политички процес је, у свом искривљеном облику, рефлексија чињеница на терену - дебакла Украјинских оружаних снага и предаје Дебаљцева.

Изгледа да демонстранти нису способни да се суоче са стварношћу, мисле да се политичка капитулација дешава сада, у септембру, иако говори из фебруарских, ледених гробова.


Аутор: Хоакин Флорес
Мониторинг друштвених мрежа у реалном времену: Оли Ричардсон
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!