Медијска припрема за логорску привреду: " Мигранти у Србији дневно оставе шест милиона евра"


Ћирилизовано: У оквиру чланка Deep Resource: Лажне избеглице (у Србију?) објавили смо и вест Град за азиланте нови пројекат ЕУ у Србији, и поставили питање, више реторичко него стварно, "Да ли ће Вучић опет "преломити" и на своја есенесовска плећа "преузети одговорност", удовољавајући захтеву, рецимо, Ангеле Меркел?"

После вести коју доле можете прочитати, а што уствари није вест већ медијска припрема за пристајање Србије на још један диктат, пораз који ће се правдати и економским разлозима, нема више сумње да је Србија пала на најниже гране од када постоји.

Да Србин плански искоришћава нечију несрећу и муку...

Али, и у злу и срамоти се нађе доброга. Ако европска логорско-мигрантска привреда 21. века буде зачета у Србији и систем се разради, онда, ако је Бог да, садашња намесничка власт неће морати да брине каква ће јој судбина бити после Ослобођења, имаће чак и обезбеђено радно место.


Мигранти у Србији дневно оставе шест милиона евра

Просечно један мигрант у Србији потроши од 25 до 50 евра, што свеукупно износи око шест милиона евра дневно, каже директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Новац од миграната најчешће завршава ван система, наводи Ђуровић за РТС и додаје да су издавање личних карата и регистрација први кораци ка контролисању миграната. Он каже да се однос према мигрантима није много променио од првог таласа који је погодио нашу земљу и додаје како ће Србији ускоро бити неопходне донације ЕУ.

- Није се много променио однос према мигрантима, иако је држава подигла прихватни центар у Прешеву. Ипак, ми се сводимо на евидентирање, јер помоћ и контрола изостају у урбаним центрима и близу границе. Такође, немамо регистрацију као и што немамо личне карте за тражиоце азила и ту стојимо у месту - наводи Ђуровић. Он истиче да не види проблем у томе да се мигранти региструју и да се издају личне карте, јер како каже, то је први услов да се управља процесом миграције.

Указује да се наша држава за сада добро држи, али да су јој што пре потребне донације ЕУ. Подсећа да просечно мигрант у нашој земљи дневно остави између 25 и 50 евра, а да подаци показују да чак шест милиона евра дневно остане од људи који бежећи из својих домова покушавају да се домогну Западне Европе.

Наглашава да новац од миграната остаје ван система и најчешће у нечијим џеповима, односно у области сиве економије, јер како каже, свако ко помисли да може на азилантима да заради остаје некажњен. Ђуровић подвлачи како је важно не дизати тензију и не ширити непроверене информације, јер, како додаје, нису тачни подаци који су се појавили пре неколико дана да наша држава на мигранте троши 150 милиона евра и да ће се градити прихватни центар на југу земље.

Ми о изградњи прихватног центра на југу Србије ништа нисмо чули. Иоле озбиљна земља не би размишљала о томе на такав начин и ми смо затечени таквом информацијом - каже Ђуровић. Како закључује, нашој држави за сада је најпотребнија солидарност и додаје како грађани на терену, ипак, показују одређену врсту емпатије са мигрантима.

Извор: 021
За СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Коментари