Михаил Хазин: Елита, контраелита и антиелита (ажурирано)

Ову тему сам покретао више пута, али се чини да је данас нарочито релевантна, тако да ћу о њој писати детаљније. За почетак, рећи ћу да постоје три фундаментално различита приступа постојећем светском поретку.

Први, да је све у реду и да ништа не треба да се мења, само су потребне мале корекције.

Други, да садашњи систем има значајне недостатке, али не зато што је идеја погрешна, већ зато што они који контролишу и развијају систем праве озбиљне грешке. Класичан пример: веровање да проблеми Русије немају везе са чињеницом да је капитализам погрешан пут (као и свуда), него да га погрешно развијају. Постоји много различитих опција, на пример: нама треба цар-татица, који ће нас штитити од злих јеврејских масона и постарати се да нико не одступа од православних принципа, или, насупрот, да морамо да се ујединимо са антизападним суседним државама и створимо сопствена "правила игре", различита од оних што нуди Вашингтон...

Трећа опција је радикална. Подразумева да је садашњи светски поредак сам по себи фер, да је у његовом оквиру немогуће значајније смањити јаз између богатих и сиромашних, да "свет насиља" мора бити "сравњен са земљом", а затим .. .Видећемо ... Заговорници овог приступа, узгред буди речено, разумно скрећу пажњу на чињеницу да је једини систем у којем су права богатих била ограничена заснован на територији Русије и то рукама радикала као што су они. Друга ствар је што су се касније изметнули у "буржоазију" и уништили све што су сами створили - што је природно, буржоазија радикале не љуби.

Првој групи је на челу елита, другу предводи контраелита. По људима, представници контраелите, наравно, део су елите, део којем није дозвољен приступ основним питањима везаним за власништво. У нашој земљи, на пример, припадници контраелите обично су писци, новинари, генерали, научници - али не и владине и главешине Централне банке Русије. Сетите се хистерије изазване наговештајем да ће Глазијев бити именован за председника ЦБР. Разлог? Глазијев не припада елити (која данас заступа интересе глобалне финансијске елите), већ контраелити.

Треће групе је сјајни репрезентативни примерак Исламска држава. Типична антиелита. Зато је, узгред буди речено, наивно тврдити да су њено руководство поткупили ЦИА, САД или ко већ. Свака преданост има смисла једино у оквиру неког система вредности (у којем се кршење правила скупо плаћа). Али, ако себи поставите задатак да срушите глобални систем, онда, по дефиницији, не дугујете никоме ништа. Ако се ваши интереси подударају са интересима неког другог, онда новац можете прихватити - али ће бити утрошен на задатак којем сте се посветили. По свему судећи, Лењин јесте узео новац од немачког генералштаба, али га то није обавезивало (ако занемаримо прилично засновано мишљење да је Лењин имао тутора у Контраобавештајној служби Царске војске, тако да то чак и у формалном смислу није била издаја већ специјална операција).

Ако исти приступ применимо на Европску унију, њену елиту данас чине они који се труде да сачувају јединство и потчињеност Сједињеним Америчким Државама, чак и на штету појединих земаља и народа; контраелита су они који би да промене општи модел ЕУ, кавим су га (бар за сада) наметнуле САД; а што се тиче антиелите... ту је све познато. Меркел, Оланд и др и тсл су европска елита. Али, рецимо, премијер Мађарске Орбан је представник контраелите. Да, он јесте интегрисан у заједнички контекст ЕУ, али је стално ангажован у флагрантној опозицији, и то не зато што је деструктиван, већ напротив, што схвата да садашњи систем није одржив, па покушава да га измени. Можда зато што је, у општем смислу, националиста, Орбан је свестан шта ће се десити ако антиелита у виду "Десног сектора" дође на власт у Источној Европи.

Али, и да нагласим, организација "Десни сектор" није права антиелита. То је гангстерско-терористичка структура коју су мајтори луткари саставили наменски. И сви, као увек, верују да се може растурити одмах, као што се и појавила. Али су околности, као и увек, теже него у плановима обавештајних служби, па је, последично, "Десни сектор" постао организација-расадник канцерогених идеја антиелите. Будите сигурни да ће, сазревајући, "Десни сектор" стварати мноштво проблема и својим креаторима.

Али, да се вратимо ЕУ. Може се констатовати да контраелита данас жуди да буде власт, и поред економске кризе и доста оштрих (спрам ЕУ) планова САД, сада већ јавности познатих. Контраелита су Марин Ле Пен у Француској, вођа италијанске Северне лиге Умберто Боси и многи други. Узгред, сасвим је могуће да грчки премијер Ципрас, који уствари не жели распад ЕУ (још?), заступа елиту, али нову. Какогод. Видећемо. Главна ствар је нешто друго. Пошто елита не жели ни да разговара о било каквим променама (што добро илуструје чињеница да одбија да призна постојање економске кризе и ограничава се на мантре у стилу "Све је у реду, драга моја"), данас у ЕУ гледамо дивоту - савез контраелите и антиелите спроћу глупавих дембела.

Предстојећи спектакл неће бити за оне са слабим живцима.

Напомена преводиоца (накнадна): После објављивања превода Ћирилизовано: Украјина објавила списак од 14 уметника који угрожавају безбедност државе узео сам да за свој грош мало истражујем чиме је Михаил Хазин толико задужио Украјину. Међутим, прво открих да сам превео већ преведено, горњи Хазинов чланак: Оно што ће се даље догађати са Европском Унијом неће бити за људе са слабим срцем | Факти

Дешава се, мислим да ми је код око три хиљаде превода ово већ трећи пут, иако редовно проверавам... "Факти" ничим нису оштећени ( а и да јесу, с обзиром на њихову праксу да не потписују изворе, не би ме било брига), али се читаоцу извињавам.

И дужан сам да кажем да је превод господина Срђана Ђорђевића бољи, течнији. Али, то се једино може утврдити ако пред собом имате изворни текст, а линк на њега, "Факти", наравно, нису поставили.


Аутор: Михаил Хазин
Изворни текст на руском: м.хазин, "еще о контрэлитах и антиэлитах".    контрэлиты, антиэлиты, евросоюз    / михаил хазин: сайт "Мировой кризис"
Превела на енглески: Кристина Рус 
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!