Џими Картер: САД су "олигархија са неограниченим подмићивањем политичара" (ВИДЕО)

Фото: Пит Милер / АП

Бивши амерички председник Џими Картер  је у уторак у емисији која се емитује широм Америке, "Програм Тома Хартмана" изјавио да су САД сада "олигархија" у којој је "неограничено подмићивање политичара потпуно подрило наш политички систем јер треба вратити дугове главним покровитељима". И демократе и републиканци, каже Картер, "на те ничим ограничене суме новца гледају као на сопствени велики бенефит".

Картер је реаговао на питање Хартмана о недавним одлукама Врховног суда о финансирању кампања као што је кампања Уједињени грађани (Citizens United : Dedicated to restoring our government to citizen control.).

Транскрипт:

Хартман: Наша Врховни суд је сада допустио "неограничен новац у политици." То изгледа као кршење принципа демократије. ... Ваше мишљење о томе?

Картер: То је кршење суштину онога што је Америку учинило великом земљом по свом политичком систему. Сада постоји само олигархија, са неограниченим подмићивањем политичара као суштином добијања номинације или изабирања за председника. А исто важи и за гувернере, америчке сенаторе и чланове Конгреса. Дакле, управо гледамо потпуно подривање нашег политичког система кроз исплату главних покровитеља, који желе и очекују, а понекад и добијају услуге кад се избори заврше. ... Извршиоци, демократе и републиканци,  на тај ничим ограничени новац гледају као на сопствени велики бенефит. Неко ко је већ у Конгресу има много више да прода "дародавцу" него онај ко је само жељан положаја.



Додао сам Картера и његову изјаву на ову листу политичара који признају да новац контролише политику. Замолићу вас да ми се јавите ако имате друге добре примере.

(Хвала Сему Саксу што ми је указао на овај пример.)

Ћирилизовано: Картер ништа ново није рекао - нама. Има и Американаца којима мозак још није испран. Али овај чланчић вам преносимо као пример сарадње читалаца и медија. Код новина и радија, а посебно код телевизије, двосмерна комуникација је такође могућа, али не и пожељна, сем кад су у питању тривијалности. Разлог је једноставан: дародавац/налогодавац од старијих и скупљих медија више очекује, а и лакше их је контролисати него интернет... Дакле, јавите се.


Аутор: Џон Шварц
Извор: The Intercept
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

1 коментар:

Пишите српски, ћирилицом!