Ерик Зисе: Украјински режим сада зебе од повратка Донбаса у Украјину


Украјински информативни сајт "Апостроф" је 6. септембра објавио чланак под насловом "Путин ће покушати да Донбас врати Украјини - Герешченко" у којем је цитирао истакнутог члана украјинског парламента који је и члан одбора за надгледање рада служби безбедности Украјине, Антона Герашченка:

"За Украјину би да поново апсорбује отцепљени Донбас (са Доњецком и Луганском области) била политичка катастрофа, осим ако тамошње становништво не буде елиминисано. Путин ће урадити све да Донбас врати Украјини... да би проруски становници Доњецке и Луганске области гласали и променили конфигурацију власти наше земље.
Путин је учинио све што може да Украјину подели изнутра. Пре свега, ту је подела Врховне раде о спровођењу нових парламентарних избора. Чим буде видео да су ти планови стварни, тј. да ће Донбас поново гласати на украјинским националним изборима, сигурно ће покушати да Донбас врати Украјини, да би тамошњи становници у њима могли да учествују. Због чињенице да гласачи с Крима и из Донбаса нису учествовали на прошлогодишњим парламентарним и председничким изборима, структура украјинске власти је драстично измењена. Већина парламента припада проевропским снагама (а САД су инсталирале владу), али ако бирачи из Донбаса опет буду имали прилику да гласају у Украјини, јасно је да ће тада подржати проруске политичаре. То би озбиљно променило однос снага у земљи.. Дакле, још једном да кажем, ако Путин види да ће се одржати превремени парламентарни избори и осети да се Украјина може поделити узнутра, учиниће све што може како би нам вратио Донбас."

Герашченко не каже да Донбас не треба да буде заузет и да његова територија поново буде део територије Украјине. Герашченко каже да становници Донбаса не могу бити део Украјине, да не могу поново бити Украјинци - они не могу бити људи којима се дозвољава да гласају на украјинским националним изборима. Антон Герашченко само каже да ти људи морају бити елиминисан ако и када се Донбас врати Украјини.

Поглед на изборну карту Украјине, последњих украјинских избора пре пуча фебруара 2014. године, избора на којима је читава Украјине гласала за председника, је овде, и показује да је више од 90% становника Донбаса гласало за Јануковича, а за Тимошенкову мање од 10%. Углавном су Донбашани довели Јануковича на место председника и они су главни разлог зашто Јулија Тимошенко, особа за коју се амерички председник Обама надао да ће да победи на првим изборима после пуча, није изабрана за председника Украјине већ 2010. године (што би Обамин пуч учинило непотребним, јер је Тимошенко хтела Украјину у НАТО-у).

Дакле, карта објашњава шта Герашченко говори: Углавном су Донбашани криви што Јулија Тимошенко - с крајње деснице, прозападно, прогладио и антируски настројена - није изабрана за председника 2010. године. Иако Обама није успео да му најдражи кандидат буде изабран ни на изборима 2014. године, јер се о Тимошенковој већ превише тога знало, добио је Порошенка, довољно десничара и довољно податног, али лидер сличан њима не би имао никакве шансе на украјинским националним изборима на којима би гласали Донбашани.

Првог септембра је у Одеси говорио Арсениј Јацењук - човек кога су на то место инсталирали Американци и протеже Тимошенкове, а за кога је Викторија Нуланд с почетка хтела да буде само привремени премијер док Тимошенкову не изаберу за председника, али је остао на том месту када је већ Порошенко победио. У том је граду влада 2. маја 2014. године починила  (преко "Десног сектора" Дмитрија Јароша) масакр проруских и антипучистичких демонстраната, масакр којим је започет украјински грађански рат, и тамо је Јацењук рекао - публици у којој су били амерички амбасадор и и командант Шесте флоте Ратне морнарице САД, да ће сви заједно кренути у рат против Русије, да "Црно море буде укључено у заштићену зону и да Руска Федерација, која је незаконито анектирала Крим, схвати да ће свака незаконита радња бити пресечена нашим заједничким напорима". Тако нешто Јацењуку није први пут, често јавно заступа рат против Русије да би се повратили Донбас и Крим.

Међутим, пошто је преко 90% Донбашана гласало за украјинског председника којег је Обамина администрација збацила фебруара 2014, а и Кримљана преко 75% за истог председника (погледајте мапу), становнике те две области треба елиминисати, ако Украјина поврати територију, јер би у супротном становници гласали против проамеричког режима, од чега Герашченко зебе. И  Јацењук то зна, јер зна шта и ко га је довео на власт, па тражи оружје и финансијску помоћ да се отараси тих људи, који би га, као бирачи, макнули с власти.

Према томе, једино решење, према плану Сједињених Америчких Држава за Украјину, јесте повратити земљу, али без народа. Тако је планирано и такво решење препоручују пропагандисти америчке аристократије и с лева и десна - америчка влада је ту јединствена. Ево неких примера:

Припадници десничарске америчке аристократије, браћа Кох, основали су Като институт, чији је трудбеник Андреј Иларионов рекао да становнике сепаратистичких области треба просто игнорисати, а да је земљу покрала Русија и да Украјина треба да је преотме. На пример: злочинима које је Кремљ починио или чини (краде Крим) треба стати на крај, а земља се мора вратити "власницима те територије, тј. Украјини. Само то тело (украјинска централна влада), и нико други, има законско право на мењање јурисдикције над том територијом", без обзира шта тамошњи становници мисле - јер становници немају то право, не може бити старија њихова од речи оног ко над њима влада.

С лева бије Џорџ Сорош, преко коментатора Хромадске ТВ, медија који је основао заједно са америчком и холандском владом. Коментатор је рекао, и нико му се супротставио није, да:

"Донбас, генерално, није само област у жалосном стању и са безбројним проблемима од којих је највећи што је пренасељен људима од којих нико нема никакве користи. Верујте ми, савршено добро знам о чему говорим. Узмимо, на пример, само Доњецку област, тамо има око четири милиона становника, четири милиона од којих је најмање милион и по сувишно. Ево шта мислим: не треба да покушавамо да "схватимо" Донбас, треба да схватимо шта су украјински национални интереси. Донбас се мора експлоатисати као ресурс, што и јесте. Не кажем да за њега имам рецепт за брзо решење, али најважније што се мора урадити - без обзира колико то окрутно звучало - јесте елиминисати неке категорије људи."

Браћа Кох су међу главним финансијерима америчке Републиканске странке, док је Сорош то исто за Демократску странку. Обе странке у Конгресу скоро стопостотно подржавају да се у Украјину шаље оружје, војни саветници и све што нису америчке борбене јединице, а да би тамошњи режим убијао људе у Донбасу. Америчка аристократија хоће једино земљу, не људе. (Због тога су украјински расисти-фашисти-антируси-нацисти били битни за "успешност" пуча, масакра, реперкусија, чак и Корсунски погром, и за супротстављање антипучистичким Кримљанима током пуча. И они хоће земљу, не људе.)

Дана 20. септембра 2014. године, објавио сам чланак под насловом Руски лидер Путин одбацио настојања украјинских сепаратиста да буду део Русије, и рекао да је Путин, супротно од онога што тврди западна штампа -  да председник Русије Владимир Путин жели да Донбас постане део Русије - оштро одбацио захтев донбаског руководства да Русија прихвати Донбас у Русију. Путин је већ тада схватао да би, у интересу националне безбедности Русије, много боље било да донбаски бирачи гласају у Украјини, а не у Русији. Путин је већ средио да Донбашани буду обучени и наоружани да би могли да одбију инвазију снага украјинске владе и преживе, али да треба да остану у Донбасу, а не да буду грађани Русије. Практично све што су вести западних медија говориле о рату у Украјини (нпр, да Русија покушава да отме ту земљу) је било кривотворење истине. Истина је било тачно супротно.

Када је Путин помагао Ангели Меркел и Франсоа Оланду да постигну споразум Минск II и њиме суспендују Обамин рат против Донбашана, успео је да у споразум убаци свој 11. параграф, који од  Донбашана тражи да остану у Украјини, али и захтева да им се одобри локална аутолономија и омогући да гласају на националним изборима за председника Украјине и парламент. Недавни Герашченкови коментари против те идеје су рефлекс одбијања украјинске владе да се придржава овог споразума, иако га је Украјина потписала. (Било је сукоба унутар Обамине администрације око тога да ли Украјина треба да пристане на Минск II, а Обама је нагрдио свог државног секретара Џона Керија због тога што је овај захтевао пристанак.)

Сједињене Америчке Државе устрајавају у својим "напорима" да поново покрену рат и истребе становнике Донбаса. САД немају ништа, никакве везе са Минском II. Обамина администрација га је избегавала, изврдава га и жели да се рат настави. Обама по том питању има подршку Конгреса. Герашченкова зебња је и зебња Вашингтона, стога Донбашане треба елиминисати. Али Путин, подједнако чврсто, жели да Донбашани остану у Донбасу и преживе - као грађани Украјине.

О томе се ради у Минском споразуму.

Аутор: Ерик Зисе
Извори: Novorossia Today и Strategic culture Foundation
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!