Сергеј Лавров: Лекције из историје и нове границе

Фотографија: РТ
Fort Russ: Речи министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и његовог колеге, министра спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиа. Текст је написан специјално за читаоце "Руске газете" и кинеских "Народних новина".

Ћирилизовано: Пред вама је превод превода са сајта "Форт Рус", где није дат линк на оригинални текст, тако да поднаслов какав су дале колеге и којим се речи приписују и Лавровљевом кинеском колеги помало збуњује. Но, и "Спутњикова" скраћена верзија сугерише да је аутор један, па...

Можда треба рећи и то зашто чланак преносимо сада, десетак дана по његовом објављивању. Једноставно је: лепо се слаже са јучерашњом кинеском парадом, заједно више охрабрују. А и треба подвући неке ствари.


Ова година је у знаку прославе 70. годишњице завршетка Другог светског рата. За Русију и Кину ова годишњица има посебан значај. Наше земље су биле савезници у борби против нацизма и јапанског милитаризма, примиле налет агресора и претрпеле најтеже губитке. Захваљујући ненадмашној храбрости, самопожртвовању и мобилизацији свих снага, наши народи су успели да  у тој страшној борби преживе, и победе.

Агресивна дејства Јапана била су увод у Други светски рат -  Јапан је 1931. године напао Манџурију, и 1937. године покренуо војну акцију великих размера против Кине. Совјетски Савез је био једина држава која је Кини пружила стварну помоћ, Совјети су дали савремене борбене авионе, тенкове, артиљерију, мало оружје и митраљеско наоружање, средства везе и разну другу војну опрему. У борбама је учестовало 5000 совјетских војних стручњака, међу њима и велика група пилота.

Пошто је Токио одбио предају, наша земља, верна својим обавезама, улази у рат на Далеком истоку. Совјетске јединице су у најкраћем времену победиле моћну групу јапанских копнених снага. Североисточна Кина и Кореја су ослобођене од окупације.


Десетине хиљада совјетских војника су дали своје животе за слободу и независност Кине. Радује нас што Пекинг негује сећање на наше пале сународнике. У провинцији Хеилонђианг је ове године отворен меморијални комплекс, у знак сећања на први заједнички подухват и пример успешне сарадње у војној области. То је место где почивају земни остаци совјетских војника.

Данас се суочавамо са нескривеним намерама да се фалсификује историја рата и да изједначе жртве и крвници. То не само да вређа наше народе, већ из темеља мења савремени светски поредак у складу са Повељом Уједињених нација. Стога је неопходно да наше земље заједнички и енергично бране историјску истину, да бране плодове наше победе. У том контексту, тешко да се може преценити учешће председника Си Ђинпинга на прослави у Москви, и јединице оружаних снага НРК која је  9. маја марширала на Црвеном тргу у победничкој паради.


У садашњој тешкој међународној ситуацији, коју карактеришу  висок ниво турбуленција и повећање кризе, не треба заборавити поуке из прошлости, како би се избегле фаталне грешке у будућности. Судбину света не могу одређивати ни само једна, ни узак круг земаља. Бомбардовање Југославије, окупација Ирака, хаос у Либији и братоубилачки рат у Украјини показују трагичне резултате одступања од елементарне истине, да ниједна земља нема право на глобалну доминацију и да другима намеће своју вољу, своје мишљење и своје вредности.

Чланице антихитлеровске коалиције су пре седамдесет година успеле да се уздигну изнад амбиција и разлика, и уједине и поразе заједничког непријатеља и његову злочиначку идеологију. Најважнији резултат заједничких напора је било стварање Уједињених нација, чија се 70. годишњица ове године прослављала широм света.

Тај дух савезништва и укупна поука Другог светског рата потврђују неопходност проналажења ефикасних одговора на изазове и претње глобалног обима, и вредности партнерства заснованог на равноправности и међусобном поштовању, што је у суштини једини начин да се спрече нови сукоби.

Руско-кинески односи су засновани на таквој филозофији, сада су најбољи у читавој нашој историји и настављају да се побољшавају.  Изграђени су на искреном пријатељству и међусобним симпатијама наших народа, дубоком узајамном поштовању и поверењу, уважавању кључних интереса сваке стране, и у интересу просперитета наших земаља. У суштини се ради о међудржавним односима новог типа, некој врсти новог модела сарадње за 21. век.

Десетине хиљада совјетских војника су дали своје животе за слободу и независност Кине

Наша интеракција у светској арени је постала важан фактор у одржавању међународне и регионалне стабилности. Русија и Кина се придржавају истих или блиско повезаних приступа кључним проблемима данашњег света, доследно се залажемо за формирање новог полицентричног светског поретка на основу међународног права, поштовања идентитета сваког народа и његовог права на самосталан избор свог пута развоја. Ми смо одлучнии противници наметања сопствене воље сувереним државама - силом, једностраним санкцијама и применом двоструких стандарда.

Ми ефикасно усклађујемо наше активности на различитим мултилатералним нивоима, укључујући УН, "Групу 20", и самитима БРИКС-а и ШОС, који су успешно одржани у јулу у Уфи, и ми увек једно другом дајемо подршку.


Међузависност која расте у условима глобализације, појаве и јачање нових центара моћи и утицаја захтева иновативне приступе како би се осигурао одржив раст светске привреде. Овим изазовима је могуће одговорити само заједно и када смо вођени логиком партнерства и узајамне користи.

Евроазијска економска унија која је почела са радом 1. јануара 2015. године има за циљ да буде значајан фактор у обезбеђивању одрживог економског развоја својих чланица. Међутим, ми се не противимо друге интеграционим процесима у Евроазији, већ напротив, спремни смо да радимо на њиховом усклађивању и грађењу мостова између Европе и азијско-пацифичког региона.


Сличан креативни правац је заузела Кина са концептом економског појаса Пут свиле. Вектор формирања изведен из ових пројеката од заједничког економског простора пружа могућности за усклађивање наших напора.

Важан корак у том правцу је било потписивање Заједничке декларације о руско-кинеској сарадњи на изградњи ЕЕЗ и Пута свиле, у Москви 8. маја 2015. године.У ствари,  ради се о стратегији чији је циљ обезбеђивање комплементарности тих иницијатива са максималном ефикасношћу за све чланице. Важно је што ћемо у оквиру планираних циљева поштовати начела транспарентности, узајамног поштовања, једнакости иотворености за све чланице - и из Азије и из Европе. Наравно, то ће бити дуг процес, али, како каже кинеска пословица, "јак ће савладати препреку, мудар - све на путу".

Неопходан услов за развој плодне сарадње у азијско-пацифичком региону, чија ће се улога у светској економији и политици само повећати, је јачање регионалне стабилности. Ово објашњава значај успостављања  поузданих механизама за обезбеђивање једнаке и недељиве безбедности у региону на основу несврставања. Руско-кинеска иницијатива о безбедности и сарадњи у азијско-пацифичком региону покренута у септембру 2010. године има за циљ решавање овог проблема. Уз уважавање њених принципа, Русија је заједно са Кином и Брунејима изнела предлог да се почне са изградњом регионалне архитектуре која ће задовољавити услове данашњице. Предлог је подржан на осмом Источноазијском самиту октобра 2013. године.

Намера нам је да са нашим кинеским пријатељима наставимо да руку под руку чинимо све што је неопходно како би се осигурало да је наша сарадња на добробит наших народа, и зарад потврде наших идеала правде и једнакости на међународној сцени. Важан део успеха је богат и испуњен међусобним поверењем дијалог на највишем нивоу. Сигуран сам да ће предстојећа посета почетком септембра месеца председника Русије Владимир Путина Кини дати снажан додатни подстрек нашем  многостраном стратешком партнерству и да ће допринети даљем откривању његовог неисцрпног потенцијала.


Аутор: Сергеј Лавров
Превод на енглески: Soviet Bear
Извор: Fort Russ
За превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано






Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!