Језикофил: Пазите у којој улици станујете

Имала она наша Тетка Норма четворицу синова. Један се звао Раде, други Мика, трећи Иво и четврти Пера. Раде живео негде око Крагујевца, кад су му нешто давали, говорили су да дају то Радету. Завршио Раде своја посла, па отишао да живи у Ваљево. Кад су му плату давали, говорили да дају то Раду. Раде се није бунио, важно је да дају.
 
Тетка Норма била светска путница, па је стицајем околности њен син Иво рођен негде у Босни, где је Тетка Норма била у посети код своје Старе Западне Тетке. Малом Иву тамо су нуткали слаткише, покварио је прве зубиће. Кад је стасао за школу,  Тетка Норма се преселила за Београд. Тамо су Иви давали скоро па ново име, мада је он и даље Иво, али кад су му давали књиге, давали су Иви, кад су слаткише бранили од њега, пошто је и даље на њих насртао, бранили су од Иве.

Онда је Иво тражио брата. Мика живео ту где се и родио, у Београду. Кад су му узимали, узимали су од Мике. Кад су му давали, давали су Мики.

Тетка Норма је хтела и ћерку, али је на крају добила малог Перу! Стара Западна Тетка га звала Перо и тражила од Пера да дође да живи код ње, али се Пера заљубио у једну Мару, Београђанку, и решио ту да остане. 

Дакле, имала Тетка Норма синове , дала им имена и рекла: Зовите их и крчаг, само немојте да их разбијете!

Наравоученије: Тетка Норма каже да имена подлежу систему карактеристичном за говорно поднебље. Ако је Момо био из Сарајева, а писао о Београду, не би се љутио што су му као београдском писцу Моми говорили да је од Мома до Моме лака и правилна падежна промена. С тиме се слажу и Правопис српскога језика, који у оваквим случајевима говори о двојакој промени (Иво, Иве-Иви и Ива-Иву, стр. 325) и Нормативна граматика, која за имена типа Иво, Владо каже да могу да се мењају и по другој именичкој деклинацији (Иво-Иве, т. 148, стр. 82).

Извор: Језикофил

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!