Русија отвара сопствену берзу дијаманата у Владивостоку

Сибирски дијаманти потичу из Републике Јакутије (познате и као Саха), где главна руска компанија "Алроса" има седиште. (Фотографија, извор: Влада републике Јакутије)

Амбиције да се нова руска берза отвори до краја 2016. године су "апсолутно реалне", каже заменик премијера Јуриј Трутнев. Циљ је да се "покуша да се  тржишта азијско-пацифичких земаља повежу са Далеким истоком Русије, јер глупо је да наше дијаманте продајемо у Јапану или Кини преко Антверпена.

Дијаманти из Русије се продају на берзи у том белгијском граду. Сибирски дијаманти су из Републике Јакутије, познате и као Саха, где је седиште главне руске компаније за експлоатацију дијаманата "Алроса". Али се за Владивосток, зато што је близу уносног азијског тржишта, сматра да је на правом месту за нову берзу.

"За почетак, управо смо наше сталне купце из азијско-оацифичких земаља упутили на Далеки исток Русије", каже Трутнев. "Али то се мора урадити тихо, суптилним методама, морамо да разговарамо са њима [потрошачима], да чујемо њихово мишљење, па да полако напредујемо. А онда, као следећи корак, размислићемо о обради и стварању заједничких предузећа. Они су такође заинтересовани.

Алроса је обећала да ће одредити временски оквир, у којем се надају да ће створити трговинску платформу. Рок ће саопштити у наредне две недеље. Владивосток је најпогоднији у смислу свих саобраћајних раскрсница и што је град спреман за то.

Кинески партнери тренутно купују "Алросине" дијаманте из Алроса преко Европуе, што је прилично дуг пут, чак и за дијаманте" - каже Трутнов.

Русија у паланирању своје трговинске базе у Владивостоку проучава искуства Шангајске берзе дијаманата.


Извор: The Siberian Times 
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!