Strategy Page: У смрт због јајића и телефонске камере

Извор: The Drill Down 380: Death by Selfie

Мобилни телефони и друштвене мреже су за обавештајне стручњаке међу најкориснијим изворима, али истовремено и проклетство. Да је тако могло се недавно видети кад је почело да се појављује све више снимака руских војника и тешког наоружања из Сирије. У почетку су Руси покушавали да своје присуство негирају, али су их демантовали сопствени војници објављујући (на руским друштвеним мрежама) фотографије које сведоче о њиховом присуству (и путу у Сирију). Руски цензори већину тих порука јесу успели да уклоне, али не пре него што су их видели и обрадили западни медији и обавештајне службе. Добра ствар за шпијуне са Запада, лоша за њихове руске колеге. Но, слично се дешава већ више од деценије. Иако се улаже велики труд да војска буде дискретнија, увек се нађе неко ко не слуша и стварном или потенцијалном непријатељу пружа шта му треба и тражи.

Све ово је још један споредни ефекат камера мобилних телефона камере, које су постале битни извор података војним обавештајним службама, што се посебно односи на противтерористичке операције. На пример, САД су средином 2015. године преко јајића ("селфија") исламског терористе који се усликао мобилним телефоном и откриле положај штаба једне јединице Исламске државе и одмах га бомбардовале. Такви инциденти су чешћи код слабо обучене нерегуларне војске, али чак и добро обучени војници имају проблем "телефонске дисциплине" - новонастали проблем 21. века, али све гори и гори.

Камере уграђене у мобилне телефоне су се први пут појавиле 2000. године. Та комбинација је убрзо постала веома популарна и све јефтинија, камере све моћније, па су војне обавештајне службе упозориле да се војска превише слика и фотографије објављује, поготово када је у зони борбених дејстава, чиме се откривају војне тајне. Труд да се војницима забрани употреба мобилних телефона на ратишту или подручјима на којима је цивилима забрањен приступ јесте уродио неким плодом, али је и смањио доток корисних (обавештајним стручњацима) фотографија снимљених камерама "паметних" телефона. Показало се да је проблем скоро нерешив. Због побољшане технологије: мрежа мобилне телефоније је ушла у 3. генерацију (3Г) отприлике у исто време када су уведене телефонске камере  и када је постало врло лако брзо дистрибуирати снимке. 3Г мреже су корисницима мобилних телефона омогућиле да фотографије одмах шаљу другима и/или их окаче на сајт. Од 2010 друштвене мреже су све популарније а корисници мобилних телефона се такмиче и постављају фотографије свега и свачега, али често и оне које јесу вест, чак их објављују и пре "традиционалних" медија. Мобилни телефони са 3Г могућностима су постали толико јефтини да их имају чак и многи исламски терористи и већина војске.

Ниједна земља није имуна на овај проблем. И Израел, са највећим процентом становништва описмењеног за интернет на свету, јер су му значајан број војника у активној служби заправо резервисти позвани на нормалну (али повремену) активну службу. Променити навике у коришћењу мобилних телефона и друштвених мрежа није им лако, и поред тога што ризикују да буду ухваћени и кажњени (на недељу или две у затвору, плус "лош глас"). Кина је покушала да забрани коришћење мобилних телефона војника у активној служби ван гарнизона, али је то само накратко дејствовало - војници су се досетили, нашли начина да постављају фотографије анонимно. Чак и кад се открило да су неки војници убијени због постављања одређених слика на интернету није се смањио број припадника војске који то раде.


Напомена преводиоца: Какав сад па "јајић"? Паметну децу треба слушати:

"Пре неколико месеци, студенти су ме изненадили својом креативношћу када сам их замолила да преведу „селфи” на српски. Понудили су неколико десетина спонтаних одговора: аутослика, јајић, личњак, огле­далослик, особ­њак, самоја, самић, самослика, самофотка, самофотографи­ја, самошкљоц, сво­јељуб, сво­јић, својко, својфот, себеблиц, себић, сликосеб, соп­ствењак итд. Најчешћи одговори били су: самослика, себић и (шаљиво) својко. Када бисмо се потрудили да негујемо лексичку норму и да форсирамо у школи и медијима добре преводе страних речи, неки од њих би временом заживели." - Ћирилизовано: Све је више бораца за неписменост

Професорка Драгићевић је заслужила даровите студенте. И они, као такви, њу. А што се тиче несташних руских војника и својељуба из Сирије, и да су лукави западни обавештајци и традиционалне преститутке успели да искористе руско "слику своју љубим" - могуће. Али је и могуће да им је том приликом пренета порука какву не иде да упуте рецимо Шојгу ил' Лавров. Уосталом, "ми смо тамо, а ви се..." пренето је не само преко сличица и друштвених мрежа, већ и преко "проруских" медија. Примера ради: Novorossia Today: Путин ће разоткрити Обамину подршку Исламској држави у Сирији (ВИДЕО)


Извор: Strategy Page
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано




1 коментар:

  1. За сваки мобилни се зна где се налази. Сваки може да се прислушкује, одн.скидају поруке. Осим тога - верујем да су и кодирани тако да могу да снимају звук и слику и шаљу их обавештајним службама, а без знања власника; ово мислим да могу и сви новији компјутери.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!