РТ: "Тражимо да Русија у Ираку има већу улогу од Американаца"- каже високи ирачки функционер

Руски Су-24 (Фото: Дмитриј Виноградов / РИА "Новости")

Багдад, савезник Русије у борби против Исламске државе, жели да Русија има већу улогу у борби против терориста у Ираку него САД, и ускоро ће и званично затражити од Русије да започне с ваздушним нападима на ирачкој територији, изјавио је председник одбора за одбрану ирачког парламента.

"Можда ћемо морати да од Русије ускоро затражимо да покрене ваздушне нападе у Ираку. Мислим да ће за наредних неколико дана или недеља Ирак бити приморан да од Русије затражи да покрене ваздушне нападе и да то  зависи од њиховог успеха у Сирији", рекао је Хаким ал Замили, преноси Ројтерс.

"Хоћемо да видимо да Русија има већу улогу у Ираку ... Да, дефинитивно већу улогу него Американци", рекао је Замили.

Ирачки функционер је агенцији РИА "Новости" рекао  да ће одлука зависити од тога колико се ефикасном покаже руска кампања у Сирији.

Према Замилију, улога Центра може бити проширена на координацију будућих руских ваздушних напада у Ираку.

Русија је прошле седмице у Сирији отпочела са ваздушним нападима  на положаје Исламске државе, терористичке групе "пореклом" из Ирака, али и са великом базом у суседној Сирији, одакле покреће изненадне офанзиве на Ирак, преузимајући контролу над великим деловима обе државе.

Ирак подржава руску кампању тиме што са Русијом размењује обавештајне податке преко комуникационог центра у Багдаду, у чијем раду учествују и Иран и Сирија.

Ирачки премијер Хајдер ал Абад је за "Франс 24" у уторак рекао да ће његова влада поздравити долазак руских борбених авиона у Ирак.

Валентина Матвијенко, председник Горњег дома Државне думе РФ, који има уставно овлашћење да даје зелено светло за војне операције у иностранству, изјавила је да ће Русија размотрити такав захтев.

Русија и САД покушавају да превазиђу своје различите ставове о Сирији тако што успостављају размену обавештајних података како би се предупредили инциденти у сиријском ваздушном простору. Москва је такође позвала Вашингтон да дели своје податке о положајима и снагама Исламске државе, рекавши да би то допринело руском труду.

Ирачка влада, близак савезник САД од окупације од 2003. године, је у коалицији за борбу против Исламске државе, на чијем су челу САД. Сједињене Америчке Државе ирачкој војсци која се бори против милитаната Исламске државе обезбеђују оружје, обуку и обавештајне податке, али ирачка војска до сада није успела да спречи џихадисте да се шире на њену територију.


Користан линк: Deep Resource: И Ирак би да га Русија бомбардује

Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!