ЦИА вођу Исламске државе пребацила на лечење у Турску

Report: US, Turkish Intelligence Coordinated ISIL Leader's Transfer to Turkey for Treatment

ЦИА је предузела низ изкоординисаних мера и у Турску на лечење пребацила злогласног вођу Абу Бакр ал-Багдадија, тешко рањеног у ваздушном нападу ирачке војске на његов конвој у провинцији Западни Анбар.

"ЦИА је у координацији са турском обавештајном службом пренела Ал Багдадија у Турску", јавила је у среду телевизија на арапском језику Ал Манар, позивајући се на неименоване изворе.

Извор је рекао да су двојица Ал Багдадијевих компањона, рањених у нападу на конвој вође Исламске државе и заробљени од ирачких снага, потврдили да је Ал Багдади рањен у нападу у недељу.

Ирачка војска је у недељу саопштила да је ирачка авијација бомбардовала конвој Ал Багдадија на путу за Ал Караблу где је требао да се састане са командантима Исламске државе.

Ал Карабла је округ западног дела ирачке покрајине Ал Анбар, планинска област уз границу са Сиријом.

Портпарол ирачких здружених снага је у недељу саопштио да је вођа Исламске државе тешко рањен, и да је преко двадесет Такфири терориста убијено у ваздушном нападу ирачке војске на њихов конвој у провинцији Ал Анбар.

Ал Багдадија су на друго место пребацили припадници његових снага, рекао је портпарол,

Он је такође рекао да је у ваздушном нападу погинуло 25 других терориста ИД који су пратили Ал Багдадија.

Медији на арапском језику јављају да је ваздушни напад извела специјална јединица ирачке авијације позната као "Соколови", која је у више операција успела да убије неколико вођа ИД. Једна од тих операција је био ефикасан ваздушни напад на велико број водећих терористичких команданата од 1. јуна.

Међу убијенима 1. јуна су били: Абу Харет Ал Шами, Абу Ајеш ал-Ансари (стручњак за експлозив), Мароканац Абу Јусеф Ал Језрави, Абу Хусеин Ал Селмани (задужен за зекат), и Ва'д Ал Латиф Јом'ех Ал Мохамади, који је био задужен за извршиоце самоубилачких операција Исламске државе.


Извор: FARS News Agency
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

1 коментар:

  1. Ако "албагдади" не преживи, ништа зато, може други шпијун да буде калиф албагдадо уместо калифа албагдадија. барем Изногуда не недостаје!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!