Генерал-пуковник Андреј Картаполов о резултатима употребе крстарећих ракета против милитаната у Сирији

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације Андреј Картаполов о резултатима употребе крстарећих ракета против милитаната у Сирији


Удари крстарећим ракетама против милитаната у Сирији су изведени из југо-западног дела Каспијског мора и Русија их је унапред договорила са својим партнерима. Ово је данас изјавио начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Руске федерације, генерал-пуковник Андреј Картаполов.

Андреј Картаполов је рекао да су руски извиђачи 5 и 6. октобра открили низ важних објеката милитаната које је требало одмах уништити, и објаснио да је у том смислу одлучено да се употребе крстареће ракете дугог домета.

Он је нагласио да су удари крстарећим ракетама договарани са руским партнерима.

Андреј Картаполов је такође подсетио да је руска страна већ најавила своје "планове за интензивирање напада на објекте Исламске државе и Џабат ал Нусре".

Андреј Картаполов је напоменуо да је летни коридор за крстареће ракета, због сигурности цивилног становништва, испланиран тако да води преко ненасељених подручја. Удари су нанети по постројењима за производњу муниције и експлозива, командним центрима, складиштима муниције и горива, као и базама за обуку терориста на територији провинција Рака, Идлиб и Алепо.

Према његовим речима, уништавањем оваквихх објеката се смањује покретљивост милитаната и тако се спречавају да изводе гнусне терористичке нападе.

Лансирање је изведено са бродова "Дагестан", "Град Свијажск", "Велики Устјуг" и "Углич".

Уништени су сви планирани циљеви.

Током сусрета са новинарима, Андреј Картаполов је нагласио да су сви циљеви правилно одабрани, на основу анализе података добијених из космоса и радио-извиђањем, пресретнутних комуникација и фотографија које су снимиле беспилотне летелице. Употребљени су и подаци страних обавештајних служби -  Сирије, Ирана и Ирака, као и информације прикупљене радом агентуре.

Генерал је такође објаснио да су удари нанети само провереним циљевима. Сваком удару претходе дуге и мукотрпне припреме.

Пре удара, о сваком објекту који треба уништити се испуњава посебан формулар.

Андреј Картополов је рекао да се коначна одлука о уништавању циљева доноси тек после анализе свих података и рачунарске симулације напада. Одређивање циљева за авијацију има потпуно исти алгоритам.

Он је нагласио да се у Сирији користи савремена муниција високе прецизности. Висока прецизност се постиже комплексном употребом такве муниције и система наоружања високе технологије.

Максимално одступање не прелази 5 метара.

Генерал је такође истакао да је Русија више пута отказала ударе по терористима "само зато што су напустили своје базе и кампове и, по правилу, крили у насељеним областима и непосредној близини верских објеката".

А Оружане снаге Руске Федерације опет оптужују да гађају цивилне објекте и џамије.

Генерал тврди, са пуном одговорношћу, да објекти у насељеним подручјима нису разматрани као мете.

По речима Андреја Картаполова, Русија је својим партнерима предложила да размењују податке о локацијама и објектима "Исламске државе", али још увек није добила одговор.

"То значи да наши партнери или немају те координате, или из неког разлога не желе да ми нападамо Исламску државу. Разлог нам није јасан", рекао је Андреј Картаполов.




Регионални командни цендар...Video - Strikes on Syria seen from within Russia's Regional Air Force Command Center - Fort Russ




Извор: Министарство одбране Руске Федерације
Мапа и видео, извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

1 коментар:

Пишите српски, ћирилицом!