ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ: Јурасумијева цртица о стварном значењу руског ракетног напада на Исламску државу

Напомена преводиоца: Прво, извините на громопуцателном наслову. Али, читајући јуче и данас одреда "здраворазумске" коментаре домаћих и страних "експерата", просто подлегох напасти, па ето, овако скрећем пажњу на језгровит и, што се каже, право у мету, чланак једног од најчитанијих руских блогера. Ако овај, заиста бисер, и на вас остави такав утисак, неколико преведених Јурасумијевих текстова можете наћи овде, а ако знате руски, пратите блог: yurasumy

Јурасуми ће нарочито бити интересантан читаоцу склоном да у светским дешавањима прати траг новца...




Данас се однос снага у свету драстично променио.
Каспијска флотила Руске Федерације је извела велики ракетни напад на објекте Исламске државе у Сирији.


"МОСКВА, 7. октобар / ТАСС /. Крстареће ракете "Калибар", лансиране са бродова Каспијског флотиле Ратне морнарице Руске федерације на "Исламску државу" у Сирији, погодиле су циљеве са одступањем до три метра - према званичном сајту Министарства одбране (Ћирилизовано: Генерал-пуковник Андреј Картаполов о резултатима употребе крстарећих ракета против милитаната у Сирији).

Раније, у среду, четири ракетна брода" су напали циљеве у Руској Федерацији забрањене "Исламске државе" у Сирији, са 26 крстарећих ракета "Калибар". Руско Министарство одбране је на свом Јутјуб каналу објавило видео о ракетном нападу."

Али шта то значи? Дефинитивно: демонстрацију способности. Ситуација у Сирији уопште не захтева таква "решења". И овде није ствар у Каспијској флотили, која јесте моћна, већ у чињеници да се Русија сама прогласила  једнаком Сједињеним Америчким Државама.

И она, такође, може да удари, снажно из даљине, прецизно, и што је најважније ... без дозволе.

То је једна страна медаље. Али увек постоји и друга, овај пут много важнија. Ту је и лансер пројектила "Калибар":


До данас, декларисани домет ракете је био 300 километара, иако јој сам изглед показује да то није граница. Данас је објављено и ДЕМОНСТРИРАНО да је домет "Калибра" 2600 км.

Нема потребе да ме у коментарима сто пута подсећате да 300 км важи за извозну верзију. Знам. Данас смо видели демонстрацију, потврду стварних могућности. Практично, а не у теорији.

Бродски саобраћај уз обале Сједињених Америчких Држава је веома жив. Америка живи од поморске трговине. Дуж њених обала свакодневно се креће на десетине контејнерских бродова. И ко зна колико њих на горњој палуби имају систем "Клуб-К", који може да носи нуклеарну бојеву главу.

И још једно питање се данас пробило на дневни ред. Русија има доста оружаних система за које тврди да им је домет 300-500 км.

На пример, оперативно-тактички ракетни систем "Искандер-М" ...

Шта ако су Руси код описа свих њих заваравали били скромни?

Данас се свет променио. Још једна земља, поред САД, има "званичне" претензије на улогу геополитичког центра моћи. То је Русија. И са тим ће САД морати да се или сложе или не ...

Club-K Container Missile System - YouTube:




Аутор: Јурасуми
Изворни текст на руском: ТАСС уполномочен заявить. Россия возвращается. - yurasumy
На енглески превела: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!