Russia Insider: "Косовска теорија" настанка руских паметних бомби

Руски војници на приштинском аеродрому „Слатина“ у јулу 1999. Извор: РИА „Новости“

"Косовску теорију" сам саставио на основу разговора са људима из НАТО-а за време рата на Косову. Можда ће вам бити интересантна.

Шта год лупетали изфрустрирани неоконзервативци, очигледно је да Русија у Сирији користи софистификовано "паметно" оружја. Сећам се да за време првог чеченског рата није било много доказа да се користи било шта осим гравитационих бомби. Ја сам последњи човек који би потцењивао техничко умеће твораца хеликоптера, сателита, вишецевних лансера ракета, најбољег тенка Другог светског рата, најпопуларније јуришне пушке свих времена и многих других војних "играчки", али се питам се да ли следећа прича баца више светла на тему руских паметних бомби.

Као што се сећате, НАТО нам је за време рата на Косову причао да успешно погађа веома висок проценат циљева - ако се добро сећам 80% или 90%. Онда су репортери (сећате ли их се, бивало је и таквих ре него што су сви постали копипејстуше) приметили да се много НАТО-ових авиона враћа са неупотребљеним борбеним комплетом. Како је могуће, питали су, да погађате толико циљева ако се толико авиона враћа а да очигледно ништа нису гађали?

Али ово је убрзо престало, јер су авиони враћали без убојних средстава. Онда су јадрански рибари почели да се жале како како им је све чешћи улов неутрошено оружје. Другим речима, пилоти НАТО-а су имали наређење да у повратку неискоришћене бомбе и ракете бацају у море.

Онда су рибари престали да се жале. Зашто? Контакт из НАТО ми је рекао да је пилотима наређено да оружје за које нису могли да нађу циљеве бацају на приштински аеродром "Слатина". И тако, када су Руси (можда и зато) заузели аеродром, нађоше читав арсенал неутрошених НАТО-ових убојних средстава.

Дакле, бриљантна косовска авантура НАТО-а за собом није оставила једино мини државу нарко босова и трговаца органима, него учини и нешто корисно - руској технологији даде у паметно оружје, како се прави и од њега брани.


Аутор: Shellback
Извор: Russia Insider
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

3 коментара:

  1. Од свакога се може понешто научити, али да је то бомбадговање донело Русима знање о паметним бомбама мислим да није потпуно јер су ваљда нешто знали о томе и сами, јел?

    ОдговориИзбриши
  2. Од свакога се може понешто научити, али да је то бомбадговање донело Русима знање о паметним бомбама мислим да није потпуно јер су ваљда нешто знали о томе и сами, јел?

    ОдговориИзбриши
  3. Од свакога се може понешто научити, али да је то бомбадговање донело Русима знање о паметним бомбама мислим да није потпуно јер су ваљда нешто знали о томе и сами, јел?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!