South Front: Курдски фактор сиријског рата (ВИДЕО)


Сиријски Курди, уједињени Партијом демократске уније (ПДУ), главна су фракција која се бори против милитаната у Сирији. Уствари, они су друга најважнија противтерористичка војна сила у земљи. Од када је рат почео, односи између ПДУ и сиријске владе се заснивају на чињеници да влада није у стању да се истовремено супротставља исламским екстремистима и покрету курдске аутономије.

Што је основа "друштвеног договора" Дамаска са сиријским Курдима. Они су добили неку врсту аутономије којом углавном руководи ПДУ. Истовремено, као противисламистичка снага, постали су алтернатива Арапској војсци Сирије. Треба напоменути да је курдска војна сила мања од оне којом располажу Исламска држава или Ал Нусра, па зато снаге ПДУ користе помоћ сиријске владе, углавном у виду ваздушне подршке и оружја, како би се супротставили исламистичким милитантима. Њихова слабост је и разлог зашто Курди већ дуго дозвољавају да се Ал Нусра наоружањем снабдева преко турске границе - покушавају да избегну директан сукоб са просаудијским милитантима.

Јасно је да сиријски Курди не могу да спроводе офанзивне операције великих размера, ако то истовремено не чине сиријске владине снаге и руска авијација. Подршка САД би у том погледу помогла. Међутим, свака офанзива ПДУ би захтевала не само материјалну и техничку, већ и значајну подршку из ваздуха. Дакле, САД би морале да пошаљу војне саветнике за координацију јединица ПДУ и америчке авијације. То би могло да доведе до жртава међу америчким војницима и, највероватније, до тензија у односима са Турском.

Циљ ПДУ је "Независни Курдистан", или бар аутономија. Што значи да не може бити веран савезник истински заинтересован за решавање унутрашњих проблема у Сирији. Сиријски Курди ће следити своје циљеве користећи ад хок савезе са било којом страном, ако им то помаже у стварању своје државе. Ово показује још једну важну карактеристику курдског фактора у Сирији.

Офанзивна дејства ПДУ су географски ограничена на територију насељену курдским становништвом. У најбољем случају, Курди би напредовање окончали у предграђима Раке.

Имајући све то у виду, курдска аутономна област би могла да постане тампон зона у Сирији, и послужити за стабилизују ситуације у Сирији пресецањем линија снабдевања исламских милитаната. Али, тешко је поверовати да би сиријски Курди могли бити фактор решавања кризе у некурдским областима у региону.

Ћирилизовано: "У лову на Исламску државу са курдским ратницама" (ХД документарац)


Извор: The Kurdish Factor of the Syrian War
Извор видеа:
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!