The National Interest: Да ли су Руси дошли у Сирију да шпијунирају Ф-22?

Напомена преводиоца: Јесте, и наслов и текст су пропагандистички. Али нека, треба спасавати образ. И у националном интересу других је да коњокрадице не буду потпуно осрамоћене, јер би онда морало да следи нешто много опасније од гицања речима. Уосталом, ово је рад мајстора: нема лажи, само склапање мишљења и чињеница тако да створе жељени утисак. Треба прочитати, али зналачки. Искусна америчка шпијунчина је у праву кад то поручује у Грејем Д. Фулер: О корисности праћења стране пропаганде



Русија, можда, своју ваздушну кампању у Сирији користи као прилику да прикупи податке о америчким снагама и стекне оперативно искуство о њиховом  најновијем хардверу. Прикупљање информација о стелт ловцу пете генерације намењеном за остваривање премоћи у ваздуху"Ф-22 раптор" Ратног ваздухопловства САД од посебног је значаја за руску војску.

Ипак, руска експедиционе снаге у великој мери следе традиционалну совјетску доктрину, тако да их чини "микс" борбених авиона, противваздушне одбране и тешко наоружаног безбедносног елемента на земљи. "Иако се чини да Руси следе ссвоју стандардну доктрину у вези са распоређивањем и употребом својих копнених и ваздушних средстава, они, и то ван сваке сумње, користе своја новија ваздух-ваздух средства као облик "оперативне провере" у стварном окружењу", рекао ми је један високи обавештајни официр америчког ваздухопловства. "У извесном смислу, и ми радимо исто са нашим Ф-22С."

Иако је за Русе стицање оперативног искуство на Су-30СМ и Су-34 вероватно важан аспект, они можда имају и неки други циљ са употребом својих најновијих авиона на сиријском ратишту. "То може бити њихов начин да "окарактеришу емисију радара " Ф-22 на својим радарским рисиверима за упозоравање (RWR) у једном реалном окружењу", каже обавештајни официр. "Није у питању класично прикупљање обавештајних података, али може бити начин да виде како њихови RWR-ови примају и приказују радарски одраз Ф-22."

Други високи официр Ратног ваздухопловства САД, али пилот, био је језгровитији: "Вероватно не планирају било какве ваздушне окршаје са Исламском државом. Кладим се у 100 долара да су њихови "ваздушни играчи" дошли да проњушкају нашу технику пете генерације."

Али не деле сви такво мишљење.

"Ја не верујем да су СУ-30с ту чисто да би прикупљали обавештајне податке. Руси имају друга, традиционалнија средтва за прикупљање обавештајних података, надзор и извиђање ", каже други обавештајац високог ранга. Руске снаге углавном користе авионе специјализоване за  прикупљање електронских података од обавјештајног значаја као Il-20 COOT (ILYUSHIN) - па би требало подразумевати да је руска авијација послала таква средства и у регион.

С друге стране, присуство најновије верзије "фланкера" у Сирији може бити у циљу одбране од западних обавештајних средстава која би могла да покушају да прикупе податке о руском распореду. "Фланкери нису тамо ради ваздушних борби, већ да "малтретирају" и терају извиђачке летелице ако дођу преблизу њиховој оперативној бази", рекао нам је трећи официр ваздухопловства.

Други авијатичари Ратне морнариве и Ратног ваздухопловства САД слажу се с њим. "Четири авиона су за реаговање и ометање. Било би веома опасно стално извршавати борбене задатке само са четири ловца ", рекао је један од пилота на "Ф-22 рептор"- у. "Ја тврдим да ће бити у стању да лете само по два авиона једном дневно, да прате и обезбеђују примарне ваздух-земља играче. Не много више од тога."

Међутим, ту је и официр америчког ваздухопловства који упозорава да Русе не треба потцењивати: "Сетите се да они имају интероператибилније авионе, направљених тако да буду једноставни за рад. Руси би могли да остваре више летова него што многи очекују - што би била сила више него упоредива  са могућностима четири "рептора". "Рептор" захтева обимну логистичку подршку да би био стално спреман за летење ... Сетите се шта све треба урадити око "стелта"  између налета. Ако желите да летите само повремено, вама су потребни мотори и контрола лета, а не авионика пете генерације и "стелт" премази."

Све у свему, официри Ратног ваздухопловстве и Ратне морнарице САД са којима сам разговарао слажу се у једном: руска експедиција је премала да би била истински ефикасна. Али, ако Русија има озбиљне намере са својом сиријском ваздушном кампањом, руска присутност ће вероватно значајно порасти. "Иако је количина руске ваздушне ватрене моћи и сада значајна, ја бих се још постарао да буде могуће изводити одрживе целодневне нападе", каже један официр америчког ваздухопловства. "Ако су Руси озбиљни у вези овога као што кажу да јесу, онда би морало да буде више авиона када инфраструктура базе буде побољшана."


Аутор: Дејв Маџундар
Извор: The National Interest
По избору и за СРБИН.ИНФО, превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано

2 коментара:

  1. Аман људи о чему пишете?!?
    Преко 30 год. сам у авијацији (саобраћајни сам инжењер и професионални пилот), а ЧАК И ДЕЦА ЗНАЈУ ДА ЈЕ Ф-22 "РАПТОР" ПОТПУНИ ПРОМАШАЈ ОД АВИОНА И ДА НЕ МОЖЕ ПО ПЕРФОРМАНСАМА НИ ДА ПРИЂЕ СУХОЈУ!!!
    ТО ДА НА ЛИЦУ МЕСТА ТРЕБА ПРОВЕРИТИ РАДАРСКЕ ОДРАЗЕ АВИОНА КОЈИ ЈЕ РУСИМА ПОЗНАТ И ЧИЈЕ РАДАРСКЕ ОДРАЗЕ СУ ЗАБЕЛЕЖИЛИ ЧИМ ЈЕ УШАО У ОПЕРАТИВНУ УПОТРЕБУ И ЧИМ ЈЕ УПОТРЕБЉЕН У ВАЗДУШНОМ ПРОСТОРУ ВАН САД-А, ТО ЈЕ СМЕШНА ПРИЧА И НИЈЕ НИ НА НИВОУ ПРИЧА ЗА АМРИЧКЕ ДОМАЋИЦЕ!!!
    Не знајући шта да измисле, везано за свој "промашај века" у авијацији, Американци сада смишљају бајке не за обданишта, већ за јаслице!!!
    Очигледно се не ради ни о каквом стручњаку који је аутор текста, већ о чистој пропаганди И ТО НЕВЕШТОЈ!!!
    П.С. подсетићу читаоце само на то колико су се пута до сада "блиско срели" Ф-22 и руски извиђачки и радарски авиони (рецимо изнад Балтика, а у Сирији је, још на почетку рата, сиријскиа ПВО је ОБОРИЛА један Ф-22, што је и био разлог да Американци ЗАНЕМЕ и не бомбардују Сирију, већ да брже-боље окрену бродове са којима су онако агресивно на Асада кренули пре пар година, смишљајући по ко зна који пут лажну причу о хемијском и другој врсти оружја за "масовно уништење")!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовање,

      Авијатичарски стручњак није обавезно и стручњак за пропаганду, је ли тако?
      Па наравно да је ово пропаганда, то и рекох у напомени. А зашто је мајсторска?
      Зато што се ни текстописац ни саговорници не упуштају у хваљење и дискусију о свом оружју, већ просто сугеришу да је вредно шпијунирања.

      Што је за неког самохвала, а за озбиљног и мислећег читаоца ван расправе. Свако оружје, ма и "рептор" канта, и како га непријатељ употребљава, МОРА се знати да би се у сукобу био успешан. Руско прикупљање информација о америччким оружаним системима, дакле, нормална је ствар, никако разлог присуства.

      Пропагансиста губитничке стране је ту чињеницу просто употребио у своју корисзт, циљајући на већину читалаца, оних 90% невичних и подложних медијској манипулацији.

      Зато, господине, када читате нешто, потрудите се да не посматрате ствар само из сопственог угла. Сопствени ракурс је увек ограничен, ма колико био широк.

      Иначе, и Ваш пример је доказ стравичног непознавања приороде медија. Док се не уведе обавезно медијско образовање у школство, то ће остати општа појава.


      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!