Албанска војска купила нову опрему за авијацију и копнене снаге (ФОТО)


Министарство одбране Албаније је купило два нова хеликоптера за операције трагања и спашавања Ратног ваздухопловства, док су за војну полицију купљена четири оклопна возила.

Два ЕК-145 (EC-145) хеликоптера су купљена за ваздушне снаге, а за копнену војску четири оклопна возила "Линс"(“Lince”). Свечаности поводом куповине ове нове опреме су присуствовали министарка одбране Мими Кодели, начелник Генералштаба генерал-мајор Јероним Базо, командант ваздухопловства бригадни генерал Владимир Авдија, амбасадор Републике Француске у Тирани господин Бернар Фитуси, италијански отправник послова Марчело Кавалселе, акредитовани војни аташеи, итд.

Министарка одбране Мими Кодели каже да је куповином ове опреме  и са шест хеликоптера који оперишу по истим стандардима као снаге НАТО-а обележен завршетак програма модернизације оружаних снага.

Министарка је изјавила да ће "са формирањем пилота и техничара у престижним авио-компанијама, наше оружане снаге бити додатна вредност не само у гарантовању безбедности и бољег квалитета авионских услуга у земљи, него ћемо истовремено бити у стању да спроводимо заједничке операције у сарадњи са командом НАТО-а, за решавање различитих ситуација". Кодели је оценила и јачање војне полиције са четири оклопна возила "Линс".

Ова возила, каже она, помоћи ће у јачању техничких и оперативних капацитета мисије и војној полицији помоћи да испуни своје задатке. Кодели каже да ће ова нова опрема помоћи у развоју, комплетирању и јачању оперативног нивоа ове структуре у обављању тешких операција у врло опасним подручјима.

Министарство одбране није објавило никакве званичне податке о трошковима за нову опрему.

Ћирилизовано: Оружане снаге као "додатна вредност" су чудан концепт, благо речено. Али га у доброј мери објашњава биографија албанске министарке, економисте и, наравно, америчког питомца: Mimi Kodheli

Извор: Independent Balkan News Agency
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано за читаоца и коментатора СРБИН.ИНФО, Милоша
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!