Princ Saudijske Arabije, Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, od danas boravi u trodnevnoj poseti Srbiji.
 
Sultan bin Salman
 
Ovo je prva zvanična poseta jednog od saudijskih državnika Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država. Saudijski princ je u Srbiju stigao na poziv potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića.
 
Iz Vlade Srbije je najavljeno da će Ljajić i saudijski princ potpisati Memorandum o saradnji u oblasti turizma. To će biti prvi međudržavni sporazum Srbije i Saudijske Arabije.
 
Sultan bin Salman će se tokom posete Srbiji sastati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, kao i premijerom Aleksandrom Vučićem.
 
 
 
Две тоне дроге заплењене од саудијског принца су можда биле намењене Исламској држави
 
 Русская весна је 26. октобра известила да је служба безбедности бејрутског међународног аеродрома "Рафик Харири" ухапсила саудијског принца Абдел Мосен бин Валед бин Абдел Азиза, рођеног 1986 године, зато што је покушао да прошверцује велику количину дроге.

Према либанским властима, припадник владајуће династије Саудијске Арабије је ухапшен на пословном терминалу током инспекције сигурности пре уласка у приватни авион. Дванаест милиона пилула (око две тоне) "Каптагона" (Captagon) су биле упаковане у картонске кутије и означене грбом краљевине (види слику).

После вишедневног испитивања, притвореник је признао да је од породице Ез Ед-Дин, која живи у покрајини Арсал на граници са Сиријом, купио и у готовини платио пилуле у вредности од 30 милиона долара. Локалне снаге безбедности чланове породице Ез Ед-Дин сумњиче за припадност либанској ћелији Исламске државе.

Према Дирекцији за општу безбедност Министарства унутрашњих послова Либана, на територији Сирије и Ирака под контролом Исламске државе има неколико фабрика за производњу "Каптагона" - све популарније дроге код арапске младежи, а коју користе и припадници Исламске државе. Либанска служба државне безбедности не искључује могућност да је принчева дрога била намењена припадницима Исламске државе који делују на територији Саудијске Арабије, Либана, Јордана, Јемена, Палестине и Египта.

Овај инцидент је изазвао дипломатску кризу између Либана и Саудијске Арабије, чија је амбасада у Бејруту захтевала ослобађање принца, у исто време док антисаудијске снаге, у Либану доминантне, покушавају да јавност упознају са незаконитим делатностима саудијске краљевине, тако да принц не би прошао некажњено.
 
Извори:
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат