САД: Монсантов Раундап у 75% узорака кише и ваздуха

Ново истраживање Америчког геолошког прегледа ( U.S. Geological Survey ) показује да се пестициди могу наћи у … било чему.

Раундап Хербицид, Монсантов главни убица корова, био је присутан у 75% узорака кише и ваздуха – према истраживању које се фокусирало на високоплодну пољопривредну област делте Мисисипија.


„GreenMedInfo“ извештава о новом истраживању које ће ускоро бити објављено у у часопису „Environmental Toxicology and Chemistry journal“ а које је откривало трагове Раундапа у дванаестогодишњем интервалу, од 1995. до 2007 године.

Утврђено је да је Раундап последњих година још токсичнији него када је први пут одобрен за коришћење у пољопривреди, иако то откриће није водило до било какве промене у регулацији пестицида. Штавише, претерана употреба Раундапа је узрок већем имунитету корова и инсеката на његове моћне отрове.

Да би се успешно носио с имунитетом, решење Монсанта је било што више прскања што јачих пестицида.

Здравствене последице коришћења Раундапа је тешко игнорисати јер су истраживања показала да је изложеност Раундапу повезана са Паркинсоновом болести и различитим врстама канцера.

На пример, деца у Аргентини, где се Раундап користи у високим концентрацијама, боре се са здравственим проблемима, с тим да 80 одсто показује знаке токсина у свом крвотоку.

Међутим, Раундап није само широко распрострањена претња јавном здрављу. Амерички геолошки преглед је, заједно са другима, идентификовао и друге пестициде у ваздуху и води што постају још отровнији кад се мешају и дођу у контакт са људима.

Прскање Раундапа може донети краткорочне економске користи за Монсанто, али потенцијални дугорочни ризици би могли представљати значајне изазове за људе у угроженим регионима земље.


Аутор: Џон Дајк
Извор: http://www.wakingtimes.com/2014/05/27/monsantos-roundup-found-75-air-rain-samples/
Превео: Александар Јовановић за Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!