Руси више воле органске производе од јефтинијих ГМО


МОСКВА, 5. јуна (РИА Новости) -Већина Руса више воли органске производе него јефтиније и визуелно привлачније ГМО, који такође имају дужи рок трајања – показује анкета коју је спровео Сверуски центар за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ).

Седамдесет четири одсто испитаника је рекло да би пре изабрали органске производе него ГМО, чак и ако су генетски модификоване намирнице јефтиније. Седамдесет шест одсто испитаника је рекло да више воли органске производе него визуелно привлачније ГМО, док је 78 % рекло да би пре купили органску храну чак и знајући да ГМО имају дужи рок трајања.

Око трећина анкетираних верује да месни производи садрже ГМО, а један од пет анкетираних мисли да се ГМО налазе у поврћу, воћу и житарицама.

Анкета је такође показала да половина испитаника не жели да купује производе који садрже вештачке конзервансе. Многи су против прехрамбене боје (40%) и соје (38%). Четвртина испитаника не би купила производе са емулгаторима (28%) и натријум -нитратом (24%).

Истраживање јавног мнења је спроведено 24-25. маја  2014, с тим да су анкетари интервјуисали 1600 људи из 42 региона и да маргина грешке није већа од 3,4 одсто.

Министарство просвете и науке је у априлу израдило нацрт закона који има за циљ пооштравање контроле над ГМО базираним производима у Русији. Према Предлогу закона, увоз ГМО у Русију би могао бити забрањен ако такви производи не прођу неопходну инспекцију.


Извор: http://en.ria.ru/russia/20140605/190366974/Russians-Prefer-Organic-Products-to-Cheaper-GMO-Counterparts–.html
Превео: Александар Јовановић за Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!