АМЕРИКА, ЗЕМЉА МЕДА И МЛЕКА: Млеко више није млеко



Настојећи да деца пију више прерађеног млека, конвенционална млекарска индустрија гура Америчку агенцију за храну и лекове (FDA – ФДА) да промени саму дефиницију млека како би се омогућило дискретно додатавање отровних вештачких заслађивача као што је аспартам.



Према петицији поднетој у Савезни регистар раније ове године, млекарској индустрији је циљ да се промени „стандард идентитета“ за млеко, тако да се може додатно модификовати и заслађивати да привуче што више младих потрошача.

Било да је због повећања алергија или једноставно због одбојности према његовом измењеном укусу, продаја обичног млека  је опала за око 25 одсто у САД од 1975, а образац потрошње говори да наставља да опада широм земље. Дакле, зато Национална федерација произвођача млека и млечних производа и Међународна асоцијација млекара подносе петиције да се једноставно редефинише реч „млеко“ и  да нова дефиниција укључи друге ствари као што су вештачки заслађена и са укусом чоколаде и јагоде пића на бази млека.

Ако индустрија истера своје, онда не само да ће ова и друга прерађена хране одједном бити несрећно стављена у категорију „млеко“, већ и хемијски састојци који се налазе у овим производима не би требало да буду јасно обележени на предњој страни паковања. Прошли су дани, другим речима, када су „нискокалорични“ напици били јасно обележени – „млечним“ производима који се продају деци ће бити дозвољено да садрже све врсте скривених састојака који би могли да им науде.

„Предња етикета је заиста оно што помаже потрошачима да брзо донесу одлуку“, каже Соња Ангелоне, регистровани дијететичар, која је говорила у име Академије за исхрану и дијететике, а што је пренео ЦБС Сан Франциско. „Људи не желе да иду у продавницу и губе време покушавајући да дешифрују етикете и схвате шта је унутра, или чега тамо не може бити.“

Вештачки заслађивачи попут аспартама нису сигурни и није им место у дечјем ‘млеку’

Поред чињенице да је предлог невероватно обмањивачки у својој сржи, и даље постоји недостатак довољног броја доказа да докажу да су хемијски адитиви, за које се индустрија нада да ће их сакрити у млеку, на првом месту – безбедни. Аспартам, који је можда најпознатији вештачки заслађивач у свету, више пута је показао да изазиве хроничне главобоље, неуролошка оштећења, рак и, да, чак и повећање тежине и гојазност, исте оне ствари за које реклама каже да аспартам служи, наводно, у борби против њих.

„Аспартам је опасан хемијски додатак храни, а његова употреба током трудноће и од деце је једна од највећих савремених трагедија“, каже др Џенет Стар Хал, аутор књиге „Слатки отров: Како нас убија у свету најпопуларнији вештачки заслађивач ( Sweet Poison: How the World’s Most Popular Artificial Sweetener is Killing Us. И још: „Истраживање и историја аспартама убедљив о га показују као узрок болести и токсичних реакција у људском телу. „

Чак се и Академија слаже, пошто у писму ФДА признаје да дугорочна безбедност многих не-нутритивних заслађивача попут аспартама, чак и када се конзумирају на веома ниском нивоу, никада није научно потврђена на малој  деци у развоју. Као и многи други, Академија се противи  предлогу млечне индустрије да редефинише млеко, а група је апеловала на ФДА да делује у јавном интересу, да петицију одбаци.

„Јединствена природа млека и његове основне карактеристике чистоте и корисности захтевају да се потрошачи јасно упознају са свим променама његовог идентитета на предњој страни паковања (као што су тренутне обележене вештачке масти), укључујући и то да ли је са додатим  укусом или заслађено не -нутритивним заслађивачима“, пише Академија у свом писму ФДА, које у целости  можете прочитати овде: cbssanfran.files.


Аутор: Џонатан Бенсон
Извор: Dairy industry pushing to hide aspartame in new definition of 'milk' - NaturalNews.com
За Србин.инфо превео: Александар Јовановић
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!