Пуковник Касад: Вилајет Хорасан - Исламска држава осваја Авганистан и шта то значи за Русију


Што се тиче "Исламска држава осваја Авганистан" у наслову, прво вести, онда ћемо коментар.

Око 1600 заклетих милитаната Исламске државе (ИД) заузело је знатан део четири авганистанске провинције јужно од Џалалабада. "Тајмс" примећује да авганистанска ИД чини исто што је чинила у Ираку и Сирији: прво неприметно убацује милитанте, а затим заузима територију.

Има извештаја да терористи овде поступају посебно сурово и мучењима и погубљењима приморавају да локално становништво масовно бежи из својих домова. Труд авганистанске војске у сузбијању милитаната ометају знатни губици у људству, око 500 војника за месец дана.  Напредовање ИД потпомаже раскол унутар талибанских редова, настао после повлачења војске земаља Запада из Авганистана. Не може се искључити могућност да су за смрт талибанског вође муле Менсура одговорни талибани који су се придружили Исламској држави.

Исламска држава привлачи незадовољне талибане, као и већину чеченских и узбекистанских милитаната. Они тренутно нису "међународна претња" као на Блиском истоку, али могу то постати за три до пет година, каже високо рангирани дипломата из Кабула. Из разлога које не разумемо у потпуности, овдашња Исламска држава има пуно новца, много више него талибани.

Извор из Министарства одбране САД је "Тајмсу" рекао да је Пентагон свестан постојања милитаната повезаних са Исламском државом, а Пентагон саопштио да "стално евалуира да ли ће њихова појава утицати на природу претње у региону".

Логор за обуку припадника Исламске државе у Авганистану.

Активирање Исламске државе у Авганистану није никаква тајна. ИД се овде активирала тако што је апсорбовала талибане, припаднике Ал Каиде и ћелије мреже Хакани, пошто су на Синају милитанти лојални Калифату (Исламској држави - прим. прев.) најавили стварање Вилајета Хорасан који обухвата и авганистанску и пакистанску територију.

Области Авганистана у којима је 2015. године запажено деловање Исламске државе
Логори за обуку и места на којима су џихадисти Исламске државе водили борбе против талибана

Исламска држава не може да изведе инвазију на Авганистан из географских разлога, али и не мора. Као и у другим државама, тамошњи вилајет стварају локални "кадрови". Основни циљ уласка Исламске државе у Авганистан је касније заузимање пакистанских области око Пешавара које сад нико не контролише а биле су под влашћу талибана.

По уобичајеном сценарију освајања, агитатори, пропагандисти, финансијски курири и други терористички организатори што месне радикалне исламисте "образују" у погледу њихове потчињености врховној власти калифа Ал Багдадија и признавања ауторитета режима из Раке над свим исламистичким формацијама, ступају у додир са месним ћелијама. Новајлије морају да усвоје основне верске и идеолошке постулате покрета, после чега су месне формације прображене у тој мери, да тамо, где никада није било Исламске државе, почињу да избијају познате црне флекице.

У томе важну улогу имају авганистански и таџикистански повратници из џихада у Сирији и Ираку, јер им је сада дато да воде џихад и код куће. Дејтвују као регрутери, пропагандисти и инструктори.

Јавно погубљење - заштитни знак Исламске државе

Емисари Исламске државе су се веома успешно инфилтрирали у редове полураспале Ал Каиде чији су борци били незадовољни командантима, мада нису зазирали ни од физичке ликвидације талибана невољних да се потчине калифу. Резултат је да се почетком 2015. године источно од Кабула у покрајини Наргундкар чији је административни центар Џелалабад појавио апцес, сада средиште ширење утицаја Исламске државе на читав Авганистан.

Локални командати и одреди су се и званично потчинили Раки, а провинција је добила на поклон кампове за регрутацију и обуку нових џихадиста који ће водити глобални џихад. Прекретница је била смрт муле Омара, јер је он јавно критиковао Исламску државу и одбијао да прихвати њено старешинство. Смрт муле Омара је објављена летос, мада је могуће да је умро раније. Али то није толико важно. Битно је да је код талибана после Омарове смрти дошло до расцепа и да је ИД покренула велику кампању привлачења талибана на своју страну.

Џихадистички чиреви на подручју Џелалабада

Није баш јасно које би то четири провинције Исламска држава требало да обухвата, јер јужно од Џалалабада је само Пакистан. Можда то значи да су се талибанске јединице и мрежа Хакани из провинција Кандахар, Хост, Газни и Логар потчиниле Исламској држави, али пре ће бити да је саопштење о заузимању четири провинције намерно претеривање, поготово што је тамошње присуство ИД запажено пролетос, а џихадисти још нису успели да успоставе потпуну контролу и отерају званичнике и војску марионетске авганистанске владе. Вероватно се однос снага у локалном герилском рату променио, да водећу улогу од талибана полако прузима Исламска држава.

"Ослобађање" опијума после америчке интервенције

Авганистанске ћелије ИД живе углавном од трговине дрогом. Али исто је и са свим другим фракцијама које ратују у Авганистану - марионетском владом, талибанима, Ал Каидом и САД. Мантрање о искорењивању мака је само то, мантрање. Огроман профит од хероина дозвољава стално регрутовање нових бораца и набавку оружја на црном тржишту, а талибани су нагомилали толико сировине за производњу хероина да су САД и званично саопштиле да би било контрапродуктивно да се униште поља мака, јер би се тиме подигла цена сировине и повећао профит талибана, мада су Американци, из скромности, наравно, пропустили да нешто прозборе и о бизнису с дрогом функционера авганистанске владе и сопственом војном ангажовању у њему преко приватних војних корпорација.
"Вилајет Хорасан"

Колико је оваква ситуација опасна по Руску Федерацију? Ако ИД успе да апсорбује локалне исламистичке организације (пре свега месну Ал Каидину и Хакани мрежу) и натера талибане да признају врховни ауторитет Ал Багдадија, онда ће Исламска држава заиста почети са установљавањем авганистанског вилајета, усмереног углавном на рат, прво против марионетског режима, а затим против суседа, Таџикистана и Пакистана.

У Таџикистану, где има руских снага, услови за продор изасланика Исламске државе су повољни, јер се око 2000 Таџика из џихада у Ираку и Сирији вратило кући или је у суседном Авганистану. Таџикистанска служба безбедности упозорава на пораст дејстава исламиста у облику снажне пропаганде у јужним таџикистанским областима, поготово што је, због незалечених рана изазваних грађанским ратом и недавне побуне војних лица повезаних са исламистима, мир у Таџикистану врло крхак.

Руско војно присуство у Таџикистану по процени "Стратфора"

У случају дејстава Исламске државе у близини границе са Таџикистаном или у самој држави, Русија ће морати војним средствима да парира претњи, јер нема другог избора. Ако секуларни режим падне, земља ће постати лансирна рампа Исламске државе за продор у суседне државе Средње Азије, а Русија би трпела не само због губитка регионалног положаја, него и прилива избеглица, пораста шверца дроге и све бројнијих немира у суседним државама. Дакле, претња је више него озбиљна.

Русија се истовремено носи са два рата, у Украјини и Сирији, али постоји и опасност од сукоба у Карабаху и Таџикистану, па чак и да се на тај списак после смрти Назарбајева уврсти и северни Казахстан. Потпуно свесна ових претњи, Русија чини све што може да спречи пожар у Карабаху, и у Таџикистан шаље додатне снаге, док у исто време подржава Рахмонљев режим у нади да ће опасности парирати у раној фази.

Схема распространения влияния Халифата в провинции Нангархар. Как не трудно заметить, схема распространения очень похожа на то, что мы видим в Сирии и Ираке.

У средњорочном погледу, Русији прете авганистанске ћелије Исламске државе, али ту опасност, зато што није непосредна, не треба потцењивати, јер, као што показују примери Сирије и Ирака, ти људи су сасвим способни да у кратком року створе државни ентитет, посебно кад не пате од немања новца, с тим што у Ираку и Сирији новац стиже од нафте, а у Авганистану од хероина.

Да ли се због свега овога треба ушуњати у Авганистан и тамо борити против ИД? Нема потребе. Има ко ће се у Авганистану носити с Исламском државом. Само треба подржавати етничке групе у северном Авганистану (ако буде потребно - и оружјем, па чак и ударима у пограничним областима) и, евентуално, ући у преговоре с "умереним талибанима", слично ономе што САД чине већ годинама.

Група Марг која оперише у северном Авганистану је објавила рат и талибанима и Исламској држави

Све у свему, талибани не претстављају посебну опасност по Русију, јер су локални а не међународни покрет, па се не може рачунати да су у стању да дејствују ван Авганистана и Пакистана (мада би могли да дестабилизују Таџикистан), али ИД итекако јесте међународна, јер јој идеологија има универзалистичку димензију - није ограничена државним или етничким границама. Рат између талибана и ИД ,објективно гледајући, Русији иде у корист, и што дуже траје то боље, али победа ИД над талибанима био би веома опасан исход, па зато талибани, гледано из средњорочне перспективе, могу бити корисни, допринети да се ИД задржи у Авганистану.

Што се тиче других противника Исламске државе, Сједињене Америчке Државе нису биле способне да талибане победе ни за свих ових 14 година рата, а недавно борба за Кундуз у којој је марионетска авганистанска војска тек на једвите јаде, и то уз америчку подршку, успела да поврати град (иако талибани немају тешког наоружања), показује да се не може рачунати да су САД кадре да контролишу ситуацију, чак и ако повећају свој тамошњи војни контингент. А повећати га морају, што је идеја о којој се већ отворено расправља.

Све у свему, Авганистан наставља да оправдава своју репутацију.

Ево неколико фотографија авганистанске Исламске државе:












И за крај:


Користан линк: Владимир Сучан: Да ли знате шта значи и како звучи када читате или изговарате "Даеш"?

Аутор: Борис Александрович Рожин
Изворни текст на руском: Вилаят Хорасан - Colonel Cassad
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Vilayat Khorasan: Islamic State taking over Afghanistan
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!