Нови ГМО облик у процесу писања новог генетског кода живота на Земљи (видео и анализа)

„За 50 година бисмо могли имати више облика живота створених у лабораторији него што смо их икада идентификовали у природи“ – Fidelity Investments

„Ове године Еволва ће избацити производ створен из генетски модификованог квасца и који шећере претвара у ванилин. То ће бити први значајан синтетичко-биолошки додатак храни који ће стићи у супермаркете“ –  Nature.com


Швајцарска компанија Еволва је развила синтетичку ванилу и пласираће је на тржиште 2014 године. Ванила је створена коришћењем процеса генетског инжењеринга под називом синтетичка биологија.

Синтетичка биологија, према документу Европске комисије из 2005 године, је: „…инжењеринг биологије…синтеза сложених, биолошки заснованих (или подстакнутих) система који показују функције које не постоје у природи.“ За разлику од старије науке спајања гена из различитих врста, синтетичка биологија покушава да створи потпуно нове организме који не постоје на Земљи.

Еволвина синтетичка ванила је створена убацивањем компјутерски кодиране ДНК у квасац. Овај нови метог генетског инжењеринга Еволва је назвала природним, “natural”.

Еколошке организације попут Пријатељи Земље (Friends of the Earth – FoE) су препознале потенцијалну опасност коју представља синтетичка биологија. У памфлету „Чињенице о синтетичко-биолошком ванилину“, Пријатељи земље истичу очигледан недостатак надзора и контроле утицаја на здравље који има конзумирање оваквих пројектованих састојака. Организација је покренула кампању под називом „No Synbio Vanilla“, да произвођачима сладоледа Haagen Dazs, Dreyers, Baskin Robbins-у и другима поручи да не користе синтетичко-биолошку ванилу.

Намирнице које су модификоване „традиционалним“ методама повезују се са стерилношћу код замораца. Спекулише се да је драматичан пораст алергија на храну такође повезан са ГМО храном. Каквог ће утицаја на здравље имати храна са синтетичком ДНА, храна коју наше окружење и тела никада нису срела ?

Општи поглед (The Big Picture)

Синтетичка биологија је питање далеко значајније од инжењеринга хране. Генетичар Крејг Вентер је пионир у области синтетичке биологије. Медији су 2010 године поздравили успех његовог тима у стварању “ првих самореплицирајућих врста на планети чији родитељ је компјутер“.

Тренутно, компаније не могу да патентирају природну ДНК. Синтетичка технологија ће провртети „syn-bio“ компанијама рупу кроз патентне законе. „Теоријски, неко може унети ДНК секвенцу у рачунар, „одштампати“ тачну копију те ДНК секвенце, и патентирати синтетичку ДНК секвенцу као изум“, пише „Gene Watch“.

Оснивач Гугла, Лари Пејџ, састао се са Крејг Вентером у Калифорнији на Еџ скупу милионера 2010 године. Такође су били присутни представници Стејт департмента, Бил Гејтс, Ени Војчицки, Бил Џој и десетине других водећих људи и научника из технолошких компанија.

На Еџ скупу милијардера (The Edge Billionaire meetings) разговарало се о будућности генетског инжењеринга, биокомпјутинга и редизајнирања човечанства у добу трансхуманизма. Физичар Фримен Дајсон је појединце који воде ову групу описао као оне који имају моћ налик божанској, моћ да стварају потпуно нове врсте на Земљи у „Новом добу чуда“. И још:
„…нова генерација уметника, што пише геноме течно као што су Блејк и Бајрон писали стихове, можда ће створити обиље новог цвећа и воћа, дрвећа и птица, да обогате екологију наше планете.“

У друштвеној подели која ће неминовно уследити развојем ових технологија, Фред Чарлс Ајкли, подсекретар за политику одбране у администрацији председника Регана, види могућност „Анихилације изнутра“ („Annihilation from Within“ је и наслов Ајкијеве књиге – прим. прев.). „Перспектива је да у деценијама које долазе , биотехнологија – заједно са другим наукама – може фундаментално променити људску врсту и тако бити елементарна претња демократији, светском поретку и, заиста, свим цивилизацијама „, пише Ајкли.

Технолошка елита је ангажована у задатку постизања доминације целог спектра над животом и сложеним животним процесима, а у процесу поновног писања генетског кода планете.
 

Аутор: Данијел Тејлор
Извор: http://www.oldthinkernews.com/2014/03/new-form-of-gmo-sneaking-into-food-supply-this-year/
Превео: Александар Јовановић за Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!