Пол Крејг Робертс: Збогом животном стандарду Запада

Чланак Капитализам на делу, у коме сам писао о Гркињама примораним да се проституишу, изазвао је бројне реакције жена, које ми кажу да сурова штедња има исти ефекат у читавој Европи.

Ово је писмо из Португала:

"Ваш чланак "Капитализам на делу" одлично објашњава шта се десило и у Португалу. Овде се уобичајило да младе жене продају своје тело да би платиле школарину за факултет и имале за храну.

А што се тиче подморница, и то смо искусили. Особа одговорна за њихово поручивање је Др Паоло Портас, који је, и поред "афере", све донедавно био вицепремијер (наименовани). Сада су на власти социјалисти, али, верујте ми, корумпирани су чак и више него претходна десничарска влада. У ствари, такве су све левичарске странке, чак и Комунистичка партија Португала. Њих интересује само лични ћар, а народу шта остане. Ми смо банана република којом управљају скотови. Тако ће нам бити, а и треба, докле год их трпимо."

Европских социјалистичких странака, оних чија је вишедеценијска борба уљудила европски капитализам и друштво, више нема. Европљани сад пролазе кроз савремену верзију пауперизације, када су истеравани са земље на коју су имали право коришћења, да би та земља постала приватна својина и могла да буде финансијализована дужничким инструментима.

Овога пута Европљанима је одузет систем социјалне заштите који је живот у капитализму чинио сношљивим. Истовремено, већина презадужених земаља бива опљачкана. Животни стандард грађана је сасечен да би се вратили преварантски дугови корумпираних влада.

Осврните се по Европи. Има ли народ игде вођу? Џереми Корбин је једини (полу)социјалиста на челу неке традиционалне странке, али ни њега британски лабуристи не подржавају из све снаге.

Француска има Марин Ле Пен, која предводи Национални фронт. Ова странка је жигосана као десничарска, јер је чине националисти који  сматрају да Француска припада Французима. Али Национални фронт боље заступа француски народ него Социјалистичка странка Франсоа Оланда, марионете Вашингтона.

У Грчкој је левичарска странка дошла на власт због наметнуте "штедње", али се убрзо одметнула у саучеснике банкстера и продала Грке.

Са светском привредом у пропадању и Европом са бременом милиона избеглица из бескрајних ратова Вашингтона, нестаје и животни стандард с којим се западна цивилизација толико размеће.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Good-Bye To Western Living Standards -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

1 коментар:

  1. Pa kakav komentar uz ovu izvrsnu analizu u desetak rečenica, od izuzetno Pol Krejg Robertsa? Ovakva istina zahteva poštovanje i beskompromisnu podršku! Svuda oko nas je stanje iz ove analize.Sunovrat današnjice pod palicom neofašista!!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!