Царинска унија и Израел разматрају споразум о слободној трговини

МОСКВА , 18. марта ( Белта ) – Министар за трговину Eвроазијскe економскe комисијe ( ЕЕЗ ) Андреј Слепњев и министар економије Израела Нафтали Бенет су најавили оснивање заједничке истраживачке групе која ће проучавати предности и мане потписивања споразума о слободној трговини између Царинске уније и државе Израел, сазнаје Белта од прес службе Евроазијске економске комисије.

„Задатак ове истраживачке групе је да спроведе дубинску и свеобухватну анализу предности и мана успостављања зоне слободне трговине између наших земаља“, рекао је Андреј Слепњев. Група треба да одреди каква питања овај споразум може да покрије и нацрт могућих приступа у обострано корисном договору о осетљивим питањима у одређеним индустријама. Група ће представити своје налазе у посебном извештају. Њене препоруке ће се узети у обзир када земље буду одлучиле да ли или не треба да се покрену разговори о области слободне трговине између Царинске уније и Израела.

Савремени споразуми о слободној трговини траже да се створи повољан амбијент за промоцију трговине и економске сарадње, као и либерализовање трговине добара путем смањења царина. Шта више, такви споразуми често покривају друге ствари, попут трговине услуга и мера за олакшавање инвестиција, за интензивирање прекограничне трговине у услуга, као и промоцију и заштиту капиталних инвестиција.

Заједничка истраживачка група се састоји од стручњака из Евроазијске економске комисије, министарстава и владиних агенција Царинске уније и Израела.


Извор: http://news.belta.by/en/news/econom?id=742945
Превео: Александар Јовановић за Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!