Руска православна црква замењује Рим као средиште хришћанства

Хришћани из целог света се окрећу Русији тражећи заштиту


САД не хају за покоље хришћана на Блиском истоку
Никада у историји прогон хришћана није био толико жесток и широко распрострањен као сада.

Хришћанима на Блиском истоку је преко потребан заштитник, што у данашњем свету може бити само нека суперсила, па је Русија преузела ту одговорност на себе.

Због своје секуларне идеологије, Запад више није у стању да штити интересе хришћана, што је чинио вековима. Иако САД имају већи проценат људи који редовно иду у цркву од других западних земаља, потцењују значај религије у земљама у којима су намериле промену режима. САД затварају очи пред одсецањем глава, силовањем деце и другим злочинима, од блискоисточног пакла на земљи за хришћане. А са "Арапским пролећем" ствари су кренуле од зла ка горем, јер су успеси Исламске државе у Ираку инспирисали друге сличне групе, као Муслиманско братство у Египту, Боко Харам у Нигерији и Ал Шабаб у Сомалији, које све чине злочине над хришћанима.

Опседнуте својим уставом, Сједињене Америчке Државе полазе од тога да ће моћи да наметну одвојеност цркве и државе тамо где су културна и верска традиција ухватиле дубоког корена. Америка не схвата да таква традиција доприноси одбацивању западне демократије, и да, исто тако, духовна димензија спољне политике Владимира Путина, уз сав његов углед међу прогоњеним хришћанима, Русији даје одлучујућу предност.

Владимир Путин зна да савремено одвајање политике од религије многе у свету подстиче на враћање својим верским коренима. Председник Русије је фебруара 2012. године дао свечану заклетву Руској православној цркви да ће свуда у свету штитити прогоњене хришћане - обавезујући се на такав начин да је привукао пажњу чак и моћних америчких еванђелиста.

Сиријски хрихћани су одушевљени и захвални Русији на одговору на више од четири године покоља коме су били изложени. Али да би се схватио прави значај ове иницијативе, треба знати да поред Русије, Грузије и Јерменије има још петнаест хришћанских заједница у европским и блискоисточним земљама, у којима на Путина све више гледају као на Константина 21. века

Константин, римски император из 8. века који је прешао у хришћанство, окончао је прогоне хришћана својих претходника и Цркви дао привилегије које су јој омогућиле да постане светска сила. Без обзира на "електрификацију" коју спроводи папа Франциско, можда ћемо видети како Источна Црква уместо Рима постаје центар хришћанства.

Смена ће се десити без помоћи медија. Неспособни да замисле духовни развој у Русији од пада комунизма, они Путинову преданост вери приказују као геополитички опортунизам, иако је руски председник у својој аутобиографији из 2000. године, "У првом лицу", написао да се први ред сваког руског закона мора односити на моралне вредности. Путин хоће да Русија буде свесна свог духовног наслеђа исто толико колико политичког и географског положаја.

Председник Владимир Путин је убеђен да духовност има великог утицаја на културни развој, јер пружа неопходан морални компас који захвата дубље од политичких целисходности и секуларне "слободе".

Како се све већи број хришћана у свету окреће Русији, њен глобални утицај једино може расти.


Користан линк: Путин је унео страх од Бога у Нови светски поредак


О аутору: Ибен Транхолм пише о хришћанству данас, католицизму, теологији и руском православљу. Позната је данска новинарка и често наступа на радију и ТВ. Тренутно ради на књизи о руском православљу. Живи у Копенхагену.

Извор: Russian Church Replaces Rome as the Center of Christianity?

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за  СРБски ФБРепортер | Разбијмо режимски медијски мрак – будимо сви ФБ репортери

Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!