Кијевски Јевреји с бејзбол палицама улазе у борбу против антисемитизма

Напомена преводиоца: Преносимо вам чланак Јеврејске телеграфске агенције, намењен, ваљда, пре свега Јеврејима у Израелу и широм света. Не би се рекло да ће после овакве ерупције „објективног“ извештавања просечном Јеврејину бити јасније ко му заиста угрожава саплеменике – ако чак и не помисли да су то Руси (усред Кијева) – али је бар нама некако лакше што са својом муком, Танјугом, нисмо сами.

Осам чланова јединице оформљене последњих недеља у украјинском главном граду имају искуство у Израелским одбрембеним снагама (ИОС) или познају борилачке вештине.

Украјински Јевреји вични борилачким вештинама формирали су снаге за брзу интервенцију да би зауставили антисемитске нападе.


Снаге, формиране последњих недеља, тренутно се састоје од осам људи који су служили украјинску или израелску војску или познају борилачке вештине – рекао је Цви Ариели за ЈТА (Јеврејска телеграфска агенција) у четвртак.

Ариели је додао да су браниоци наоружани бејзбол палицама које им је послао амерички донатор чија је породица из Кијева. „Ми се трудимо да прикупимо средства за панцире који би у великој мери повећали нашу сигурност ако ситуација ескалира“, рекао је Ариели, рођен у Летонији и бивши припадник специјалних снага у Израелским одбрамбеним снагама који живи у Украјини.

Ариели је рекао да је основао јединицу – која сада има и своју страницу на Фејсбуку – на захтев рабина Јакова Дов Блајха, главног рабина Украјине, после низа антисемитских напада у Кијеву и пре крваве револуције која је избила у Кијеву због наводне корупције бившег украјинског председника Виктора Јануковича и уочене оданости Русији.

Јанукович је свргнут са власти у фебруару. Наредног месеца, трупе које су имале руску подршку преузеле су контролу над Кримским полуострвом – простором који је припадао Украјини и који је Русија одмах припојила, тврдећи да  су становници тражили руску заштиту због страха од украјинског национализма у периоду после револуције. Стотине људи су погинули у сукобима између различитих интересних група и милиција.

„У разговорима са званичницима, постало је јасно да власти могу да понуде ограничену заштиту јеврејској заједници, тако да смо узели сигурност у своје руке“, рекао је Ариели, који је у марту помогао организовање медицинске евакуације Украјинаца рањених у борбама у Израелу. Он је рекао да самоодбранбена јединица делује уз знање и сагласност украјинских власти.

Ариели је такође напоменуо да су се у Украјини, где су антисемитски напади некада били ретка појава, десила четири озбиљна физичка напада против ортодоксних Јевреја и да су била два покушаја да се запале синагоге.
„Ти напади су били добро планирани“, рекао је Ариели, који је окривио проруске екстремисте за које је рекао да су покушавали да оправдају руску агресију.

Кремљ и неки проруски Украјинци су окривили украјинске десничаре за нападе .

„Тренутна реалност је таква да чак и сутра можемо наћи 20 људи са запаљивим бомбама испред синагоге. Морамо бити спремни“, рекао је Ариели.

Тим ће се у петак распоредити у Кијеву да одбије било какво насиље над јеврејским циљевима током догађаја у знак сећања на 9. мај, предају нацистичке Немачке руској војсци пре 69 година.


Извор: http://www.timesofisrael.com/armed-with-bats-kiev-jews-look-to-combat-anti-semitism/
Превео: Александар Јовановић за Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!