DEBKAfile: Израел изузетно нервозан због Русије


Споља гледано, Израел се смеши и пун је хвале за вид координације са Москвом и рад на спречавању сукоба између свог ратног ваздухопловства и руских авиона изнад Сирије. Ова добра воља је јасно изражена у комплиментима које су у понедељак, 30. новембра, на самиту о климатским променама у Паризу разменили премијер Бењамин Нетањаху и председник Владимир Путин.

Али, први забрињавајући знак се појавио у уторак, 1. децембра. Било је предвиђено да се у Тел Авиву састану руски и израелски официри, да би разговарали о јачању сарадње две армијске команде. Међутим, ни из Москве ни из Јерусалима се ништа не чује, ни речи, да је до састанка и дошло.

Војни извори "Дебка фајла" кажу да је сав тај шоу оптимизма ове недеље уступио место непријатном осећају у канцеларијама премијера, министра одбране Моше Ја'алона и начелника Генералштаба Израелских одбрамбених снага, генерал-лајтнанта Гадија. Они сумњају да постоји скривени разлог за руске војне покрете на југу Сирије, а посебно ваздушне нападе на сиријске побуњенике уз голанску границу Израела.

Прецизније, можда се ради о томе да Москва даје подршку Хезболаху и Ирану у остваривању њиховог старог плана да одстране сиријске побуњенике и уместо њих уз израелску голанску границу разместе јединице Револуционарне гарде и Хезболаха.

Сумња се учврстила када су, дан после сусрета Путина и Нетањахуа 1. децембра, комбиноване иранско-сиријско-хезболашке снаге прошириле подручје притиска са јужног сиријског града Даре на голански град Кунеитру, надомак израелских одбрамбених положаја. Целог тог дана се водила жестока битка за брдовити појас који држе побуњеници, који се с југа Кунеитре простире до израелско-сиријско-јорданске тромеђе. Комбиноване снаге су имале подршку у руским ваздушним нападима и тешким тенковима и артиљерији, по први пут виђеним на овом бојишту.

Када су се борбе наставиле и у среду, Израелске одбрамбене снаге су своје јединице на Голану ставиле у стање високе приправности и почеле да још будније прате борбу.

Иранско-сиријско-хезболашка страна има велику предност због феудалне заваде и подељености побуњеника. Исламска држава и Ал Каидина филијала сиријски Нусра фронт међусобно се сатиру бомбашима самоубицама и колима накрцаним експлозивом, каквим је Исламска држава у уторак дигла штаб Нусра фронта крај Кунеитре (на фотографији).


Али то такође значи да су снаге Исламске државе стигле опасно близу израелске границе.

Међутим, још веће је зло ако се војска Башара Асада уз подршку Ирана, Хезболаха и Русије докопа брда уз Голан. Јер:

1. Испариће две године силног труда израелске војске и обавештајних служби да Хезболах и Иран држе подаље од своје голанске границе.

2. Хезболах ће отворити врата за командни центар иранске Револуционарне гарде тик уз израелску границу.

3. Резултати непоколебљиве политике и војних дејстава Израела у спречавању да савремено иранско оружје преко Сирије стигне до либанског Хезболаха биће поништени, пошто ће Хезболах имати приступ сваком оружју које пожели директно из Сирије, а биће и у могућности да га распореди на много мању удаљеност од израелских циљева, него што је могао на својим положајима у Либану.

4. Владимир Путин придаје изузетну важност преотимању јужне Сирије од побуњеничких снага које помажу САД и Израел, јер сматра да Асадовом режиму опасност прети колико са севера или средишњег дела Сирије толико и са југа.

5 Израел ће бити у тешкој дилеми, да ли да остане на "меденом месецу" са Москвом и тако се одрекне својих суштинских безбедносних интереса, или да бика ухвати за рогове и непријатеља држи на одстојању, без обзира на цену оствареног разумевања са Путином.

Јерусалимски функционери истичу да је претња Голану искрсла само неколико сати по сусрету руског лидера и премијера у Паризу. Путин у Сирији лично спроводи зацртану политику и будно прати ма и најмањи догађај на бојишту. Сигурно је био потпуно свестан стања ствари на Голану када се сусрео са Нетањахуом, али је ту тему из разговора искључио.

Корисни линкови:
- Путин и јеврејска посла
- Да ли је "израелска" нафта на сиријској Голанској висоравни прави узрок рата у Сирији?

Извор: DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат 

1 коментар:

  1. Iran nece nikad doci do granice Izraela, to je njihova fantazija. A Rusija podrzava Iran samo koliko mora, nece im dati da pruzmu Siriju. Ocigledno isto po tome sto gomila visokih Iranskih oficira sto se mota po Siriji cudesno gine iz dana un dan u hvatovima. Rusija i Izrael su u odlicnim odnosima i znaju oboje sta rade, sve ostalo je samo bla-bla.

    Rusija odlicno zna da su Hezbollah ludi teroristi i da je takozvana Vlada u Iraku jedna krvolocna srdnjovekovna Teokratija koja ne smije jos dugo da prezivi, ako dole u one krajeve ikad treba mir da dodje.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!