DEBKAfile: Асад опет контролише Дамаск захваљујући руском копирању израелске контратерористичке тактике


Ваздушни напад од петка, 25. децембра, у коме су убијени Захран Алуш, оснивач најмоћније сиријске побуњеничке групе Џаиш ал ислам и његов заменик, дао је председнику Башару Асаду "велики одмор" у сиријском рату, одмор за који има да захвали свом моћном заштитнику Владимиру Путину.

Овај ненадокнадив губитак ће убрзати распад упоришта сиријских побуњеника у Дамаску и околини, као и евакуацију најмање 2000 побуњеника, у оквиру прекида ватре под покровитељством УН. Мање запажен, ту је и план УН за истовремено премештање неколико хиљада бораца Исламске државе из престонице у њихово сиријско седиште. Други пројекат с разлогом, није оглашаван на сва звона, јер имплицира да УН признаје Исламску државу као зараћену страну у сиријском рату.

Током скоро пет година, ни сиријска војска ни побуњеници нису успели да стекну предност, чак и кад је Техеран убацио свој либански прокси - Хезболах, да појача Асадову војску.

Интервенције САД, Саудијске Арабије, Катара, Уједињених Арапских Емирата, Јордана и Сирије су биле превише безначајне и неодлучне да би пореметиле равнотежу у корист побуњеничких милиција које се боре против Асада. Снабдевање оружјем је било слабо и закаснело, тако да је сиријска војска надмоћнија у наоружању - са свим тенковима, хеликоптерима и ловцима - а побуњенички борци беспомоћни када сиријска авијација на њих баца барел бомбе (експлозивну бурад - прим. прев.).

Обамина администрација, архитекта ове стратегије пружања неодговарајуће помоћи, иде толико далеко да чак ограничава друге стране покровитеље побуњеника да им дају ресурсе с којима могу преживети, јер они стечени у победама нису довољни.

Стратегија америчке администрације је водила продужавању сукоба, али су је прекинула два догађаја:

1. У лето 2014. године, Исламска држава Ирака и Леванта је у налету заузела Мосул, град на северу Ирака, разбила седам ирачких дивизија и заробила њихово најсавременије америчко наоружање и арсенал препун добрих америчких тенкова, оклопних транспортера и земља-земља, антитенковских и противавионских ракета.

Део овог плена је послат у сиријско седиште Исламске државе, Раку.

2. Годину дана касније, крајем септембра 2015.године, председник Владимир Путин је кренуо са гомилањем руске војне силе у Сирији, тачније - ваздушних и ракетних снага - за свој директан улазак у рат.

За разлику од председника Барака Обаме, који је хтео да сукоб контролише компликованим системом дотурања оружја одабраним побуњеничким групама, Путин је кренуо свом снагом, да би сиријском владару и његовом иранском савезнику осигурао победу.

Руска стратегија је сада очигледна: потпуно истерати побуњенике из великих градова Латакија, Алепо, Идлиб, Хомс, Хама и престонице Дамаска, дајући им две опције: да се придруже опозиционом фронту за преговарачким столом и разговорима о окончању рата, или да буду потпуно уништени - мада се Москва и Вашингтон још нису договорили којим побуњеничким милицијама је место за преговарачким столом. Према скали Москвиних приоритета, борба против Исламске државе мора причекати све док не буде потпуно обновљен Башар Асадов ауторитет као председника и док му земља опет не буде под контролом његове војске.

Али на путу до тог циља, Путин је налетео на велику препреку: неуспех иранске шиитске милиције, Хезболаха и сиријских копнених снага да држе његов темпо. План је био да руски авиони и пројектили чисте побуњенике из једне области за другом, а да их Асадова војска са савезницима заузима.

Али се та војска показала преспором да искоришћава што Руси омогућавају.

Зато су Руси прошле недеље решили да употребе своја обавештајна средства и ствари мало убрзају. "Позајмили" су израелску контратерористичку тактику ликвидирања кључних побуњеничких вођа.

Смрт команданта Џаиш ал ислама у ракетном нападу је више обавештајни успех, него војни. Исто као што је Израел прошле недеље искористио своју агентуру у Дамаску да с хируршком прецизношћу ликвидира хезболашко-иранског архитерористу Самира Кантара у његовом стану у дамаској Јарамани, тако су Руси употребили своје теренске агенте да установе тачно место и време састанка побуњеничког команданта у Марџ ал султану, да га после "скину".

Овај ударац побуњеничком покрету и масовна евакуација његових бораца из сиријске престонице су велики кораци ка враћању Дамаска под контролу диктатора Башара Асада.


Извор: DEBKAfile
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!