Су 30 СМ за авијацију Ратне морнарице Русије

Предузеће "Иркут" је 19. јула 2014. године испоручило три суперманеварска вишенамеска ловца-двоседа Сухој Су-30СМ који су направљени у њиховим  фабрикама ваздухоплова, за потребе руске морнарице. Истог дана су Иркутска полетели ка новом одредишту, Руском морнаричком центру за борбену обуку и Центру за преобуку који се налазе у граду Јиску, Краснодарска област. Авиони са серијским бројевима 35, 36 и 37 су после означавања у мају и јуну прошле године били подвргнути фабричким испитивањима. Тако су постали су први авиони који су направљени у складу са уговором за пет авиона Су-30СМс пројектованих за авијацију Ратне морнарице Русије, који су слетели у Иркутск у децембру 2013 године.

Ловцу Ф-35 и рачунарски програм смета - неће бити оперативан до 2019. године

Reuters / U.S. Air Force / Staff Sgt. Joely Santiago / Handout

Због новооткривене грешке у рачунарском програму, Пентагонов млазни ловац Ф-35 можда неће бити потпуно оперативан до 2019. године. Очекивало се да ће ултрасофистификовани млазњак, најскупљи у америчкој историји - до сада је коштао око 400 милијарди долара - ући у службу 2015. године.

Ф-35 је борбени авион пете генерације. Пројектован је у три варијанте, да замени застареле авионе Ратног ваздухопловства, Ратне морнарице и Маринског корпуса САД. Планирано је да у употребу код маринаца уђе 2015., а у Ратно ваздухопловство 2016. године.

Чеда Навални ухапшен пошто се придружио протестима и прекршио правила казне кућног затвора

"Селфи" Навалног у подземној железници на путу ка протестима
Полиција је 30. децембра, у центру Москве, када је покушао да се придружи протестном митингу и тиме прекршио правила кућног затвора, привела руског опозиционог лидера Алексеја Навалног.

 Путинов критичар и борац за људска права Алексеј Навални је свесно прекршио услове кућног затвора и дошао на Трг Манежнаја у центру Москве да би се придружио својим присталицама на неодобреном митингу опозиције.

У Шведској нападнута и трећа џамија


У Шведској још један инцидент - на први дан Нове године запаљена и трећа џамија у последњих недељу дана. Полиција још трага за кривцима.
МОСКВА, 2. јануар (Спутњик) - У четвртом по величини граду Шведске, Упсали, на дан Нове године, десио се трећи инцидент, треће подметање пожара у протеклој недељи, извештавају тамошње новинске агенције .

Скоро трећина Немаца подржава антимуслиманске протесте


МОСКВА, 2. јануар (Спутњик) - Скоро трећина становника Немачке подржава антимуслиманске протесте који су се у земљи одржавали последњих неколико недеља, извештава немачки недељни магазин "Штерн".

Према резултатима "Штернове" анкете објављене у четвртак, 29 одсто становника Немачке верује да су демонстрације у организацији десничарске групе Пегида, која се противи "исламизацији Запада", оправдане и фер. Међутим, само 13 одсто испитаника је рекло да би било спремно да учествује у таквим протестима уколико треба да се одрже у близини њиховог дома.