Кина негира свој империјализам у Африци (али је британски "Гардијан" нешто сумњичав)

Кинески министар иностраних послова, Ванг Ји на конференцији за новинаре са својим суданским колегом Али Картијем у Картуму 11. јануара. Фотографија: Мухамед Нурелдин Абдулах / Ројтерс

Кина је одлучно одбацила често понављане оптужбе да у Африци ствара своју империју као што су то чиниле европске силе крајем 19. века.

Пекинг је највећи трговински партнер Африке и често је оптуживан за етнички глув "ресурсни колонијализам" - експлоатацију рудних богатстава континента по багателним ценама, да би Кина одржавала свој економски раст.

Зато кинески министар спољних послова Ванг Ји, на обиласку пет афричких држава, инсистира: "Политички, ми увек дајемо подршку афричким земљама и подржавамо праведно. Економски, помажемо развој афричких земаља да буду просперитетније."

Утеривање Швеђана у НАТО (2)

Кад су Немци већ у Ираку... (Фото: ТТ)
Први део: Ћирилизовано: Утеривање Швеђана у НАТО


The Local: "Шведска мора 'делити одговорност' за Ирак"



Шведска министарка спољних послова Марго Валстром у току викенда је открила да се нада да би њена земља могла послати војна лица у Ирак, да обучавају ирачке војнике како да се боре против исламистичких терориста.

У изјави за Локал у понедељак, она је изнела више детаља о овом плану:

"Влада сада разматра могућност да Рикстагу (шведски парламент - прим. прев.) предложи да шведска војна лица буду послата у Ербил у Ираку, да помогну у обуци војника који се боре против ИДИЛ-а. То би био важан допринос нашем показивању да делимо одговорност у суочавању са опасним претњама... Тај допринос не подразумева активну борбу."

Кинеске специјалне јединице (3)


Први део:Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице
Други део: Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице (2)

Опрема и обука

Кинеске јединице СОС у НОА и НОП су опремљене најмодернијим наоружањем и опремом за увежбавање и операције, укључујућу напредну електронику и комуникације, беспилотне летелице, уређаје за ноћно осматрање и означавање циљева као и низ лаких возила и малих чамаца. Оне се могу убацити из ваздуха, са земље и мора (са површине или из подморја).