Офанзива Кијева запела на Донбасу


Судећи по мрвицама информација од милиције, оружане снаге Новорусије су тако жестоко одговориле на нападе да се не очекује да ће Кијев даље заоштравати ситуацију. Према томе, планирани напад на Донбас је заглавио. Офанзиви није помогла ни крвава провокација близу Волновахе.

Старост српског књижевног језика и младост језичке културе ученика

Александра Антић, Београд

ГРАЂЕЊЕ И НЕГОВАЊЕ ОДНОСА УЧЕНИКА ПРЕМА ЈЕЗИЧКОМ НАСЛЕЂУ У САВРЕМЕНОЈ НАСТАВИ
– Старост српског књижевног језика и младост језичке културе ученика –



За српски народ је 2014. година многих јубилеја – један од њих, далеко мање познат од осталих мада не и неважан, тиче се Филолошке гимназије у Београду, која као наследница традиције Друге београдске гимназије, слави четврт века постојања. У тој школи, као и у многим средњим школама у Србији, има изузетно даровите деце чија је жеђ непресушна – од радозналих очију које прате и упијају речи наставника да би изненадним открићем, коментаром, недоумицом, питањем, запажањем, унеле и свој жар у час српског језика, нема већег задовољства. И овом приликом ослањам се на дугогодишње своје, иако наставнику није пријатно кад схвати да неки од данашњих петнаестогодишњака нису за вуковске воде опремљени ни српским веслима, а камоли једрима. Наиме, недавно сам на часу чула дословни превод са енглеског при тумачењу једне пословице: Ко не поштује све те морале… Она наша језичка шала из не тако давне прошлости Two bad, Miloš dead запутила се супротним смером кроз савремене глобалне друштвене промене…

Литванија штампала приручник за преживљавање у случају "руске инвазије"

Литвански војници у првој фази војне вежбе "Ударац сабљом 2014." (Saber Strike 2014), у литванској војној бази Рукла, дана 14. јуна, 2014. (АФП Фото/Петрас Малукас)

НАТО појачава присуство у области Балтика, забринут због "руске агресије", а Литванија је објавила приручник са саветима својим грађанима како да преживе рат на њеном тлу.

"Будите прибрани, не паничите и мислите јасно", саветује се у приручнику. "Пуцњава с друге стране вашег прозора не значи да је смак света."

Видео: АК-47 под водом на 27,450 кадрова у секунди


 Уживајте у снимцима деловања АК-47 под водом, али обратите пажњу и на почетак, какве су све припреме и каква техника потребни за један овакав видео и, наравно, на финални део, физику, објашњење.


Македонија започела регистрацију ћириличних домена у зони .мкд

Македонија је започела регистрацију у зони националног ћириличког домена горњег нивоа .мкд, саопштава прес-служба македонске владе.

© Photo: Flickr.com/Jaime Pérez/cc-by