Украјина: Мобилизација или угробизација?


Украјинци се међусобно охрабрују да бојкотују мобилизацију и називају је "угробизација" («могилизацией»)

Украјински новинар с телевизије Канал 112, Руслан Коцаба, позвао је Украјинце да бојкотују војну мобилизацију, описујући борбе код Донбаса као грађански рат у којем "супермени ДНР" убијају "супермене УОС (украјинске војске)".

Коцаба је рекао да ће пре ићи на робију него у војску.

"Не трудите се ни да ми шаљете позив", рекао је новинар.

Хрватска би да копира мађарски модел

Сличан модел као и  у Мађарској, где су банке "форинтовале" девизе, био би прихватљив и за Хрватску, изјавио је економиста Горан Алексић за хрватски Јутарњи лист.

Према Алексићу, овај модел, привлачан и за Хрватску, мађарски председник Владе је у својој земљи већ раније спровео, да би од сигурне пропасти спасио дужнике, чија је кредитна основица био швајцарски франак.

Jедино се штампане књиге не предаjу новим технологиjама

БEOГРAД - Mобилни новчаник jош неће заменити традиционални, мада ће ове године плаћања мобилним телефоном скочити чак хиљаду одсто, али ће зато штампане књиге и у 2015. години однети убедљиву победу над електронским.

Према 14. издању "Предвиђања у сектору технологиjе, медиjа и телекомуникациjа (TMT)" ревизорско-консултантске куће Дилоjт (Делоитте), у овоj години ће плаћање паметним телефонима у радњама први пут достићи раст вехци од 1.000 одсто у односу на претходну годину и означити заокрет ка све већоj упораби паметних телефона за плаћање.

Поправљање "квара" из буквара

Удружење војвођанских учитеља поднело је захтев Министарству просвете и Матици српској за стандардизацију букварског писма српског језика. Потребна је већа брига о писму и језику, поручује Министартсво просвете. Филолози кажу да није довољно само што пре доћи до решења, већ да стандард треба и поштовати.


Различити буквари - различите графеме. Некада је у Заводу за уждбенике покретано питање и вођене су интерне расправе о стандардизацији ћирилице. Филолози данас, између осталог, сматрају да се проблем односи пре свега на писану ћирилицу. 

Трка у дигиталном наоружању: НСА припрема Америку за битке будућности (1)


Масовни надзор што га спроводи НСА је само почетак. Документи Едварда Сноудена показују да америчка обавештајна агенција наоружава Сједињене Америчке Државе за будуће дигиталне ратове - већ распламсалу борбу за контролу интернета.

Обично кандидати морају да имају чисту биографију, а добровољни рад на друштвеним пројектима се сматра за плус. Али у конкурсу за пројекат "Политерејн" (Politerain), кандидати морају да имају битно другачије ообине. Ми, каже се у огласу, "тражимо приправнике који желе да разбијају".