Република Српска: Подршка књизи и књижевницима

„Издаваштво у Српској треба подржати доношењем прописа којим би та област постала једна од значајнијих привредних грана, у којој би могао да се запосли одређени број лица, а чиме би се помогао развој друштва“, рекао је министар просвјете и културе др Дане Малешевићна данашњем пријему у Бањој Луци за књижевницу Тању Ступар-Трифуновић.
 
Роман Тање Ступар-Трифуновић „Сатови у мајчиној соби“ био је уврштен у ужи избор наслова у трци за престижну НИН-ову награду за најбољи роман 2014. године, коју трaдиционално крајем јануара додјељује часопис НИН у Србији.
 

Владимир Сучан: Да ли се Москва најзад пробудила?


Да ли се Москва најзад пробудила - после толико месеци - и постала свесна чињенице да Порошенко није "човек мира", већ марионета коју је Америка изабрала, антируски крсташ и главнокомандујући бандерит?

Опрема за информативни рат: OKULAR, универзални читач докумената

Okular је универзални читач докумената настао развојем и модификацијама програма KPDF, а предвиђен је за употребу са покретањем графичког окружењa KDE4. Ради се о апликацији која може да ради на више платформи, не ограничавајући се само на Linux, Windows, Mac OS X и BSD. Последње стабилно издање програма носи бројчану ознаку 0.21, а реализовано је са графичим окружењем KDE 4.12. Више о историјату и изменама у претходним верзијама можете прочитати овдеOkular успешно комбинује одличну функционалности програм KPDF и прилично разноврсну подршку за коришћење различитх врста докумената као што су PDF, Postscript, DjVu, CHM, XPS, ePub и остали формати. Овде можете погледати како стоји тренутно стање када је у питању статус различитих формата у односу на Okular.

Како ТАНЈУГ цензурише директора Гугла (ажурирано)

Ћирилизовано: Ерих Шмит је један од првосвештеника Новог светског поретка и протомајстор трансхуманизма, може му се да отворено износи не само предвиђања, већ и оно што сам ради на стварању врлог новог света и њему примеренијег "човека", али овдашње медијско слушче изгледа сматра да се газда мало занео. Танјугова вест насловљена "Директор Гугла: Интернет ће постати неприметан део живота" је... умекшавање Шмитове изјаве. Према РТ-у, "Top Google executive predicts end of the internet", дакле Шмит каже да је интернету крај и, како стоји у тексту, а што рече професорка с Харварда Марго Селцер: "Приватност какву познајемо је ствар прошлости и није више могућа... приватност на коју обично мислимо је мртва." Или, ако не верујете "руској пропаганди", ево вам веродостојнијег извора: Google Chairman Eric Schmidt: "The Internet Will Disappear" - The Hollywood Reporter

Какогод, танјуговац који је исправљао једног од оних захваљујући којима је ту где јесте урадио је то не само лажући своје читаоце, већ и неписмено. Чланак преносимо методом исеци-налепи, без исправки.

(У међувремену нађох још једну танјуговштину:"Преминуо саудијски краљ модернизатор, Абдулах". Модернизатор?! Ма нико није толико глуп, зна танјуговац да лепа реч за Саудије значи лепу реч и за владаре Катара, Уједињених Арапских Емирата... "партнера" српске власти, посебно Вучића.)

(Како би пропагандлук могао да прође без Б92: B92 - Tehnopolis - Vesti - "Internet će biti kao voda i vazduh" 
Али, судећи по коментарима, нису успели да преваре ни своје "читалачко тело", обично без главе.)

Директор Гугла: Интернет ће постати неприметан део живота

ДAВOС - Интернет ће ускоро толико ући у сваку пору нашег живота да ће на краjу постати неприметан, изjавио jе извршни директор америчке технолошке компаниjе Гугл, Eрик Шмит, на Светском економском форуму (WEф) у Давосу.

"У jедном тренутку ће свуда око вас бити толико сензора и уређаjа да више нећете осећати њихово присуство. Oни ће стално бити присутни", рекао jе Шмит на заjедничком панелу са шефовима феjсбука, Mаjкрософта и Водафона, коjи су покушали да ублаже страховања да ће брз темпо технолошког напретка уништити радна места.
"Замислите да улазите у собу и започињете интеракциjу са свим стварима коjе се у њоj налазе. Високо персонализовани, високо интерактивни и изузетно интересан свет се помаља", навео jе директор Гугла, преноси агенциjа франс прес.

Директорка задужена за пословања феjсбука, Шерил Сандберг, предочила jе да су сви су забринути за радна места.
"Са толико промена у технолошком свету, трансформациjа се догађа брже него икада пре. Tехнолошки сектор, међутим, ствара радна места не само у технолошком простору већ и изван њега", навела jе Сандберг.

Директор Гугла Шмит jе, такође, указао на статистичке податке према коjима jе сваки технолошки посао отворио између пет до седам радних места у различитим областима економиjе.

"Aко постоjи jединствено дигитално тржиште у Eвропи, 400 милиона нових и важних радних места биће створено у Eвропи коjа се бори са тврдоглаво високим нивоом незапослености", закључио jе Шмит.

AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott


Извор: Директор Гугла: Интернет ће постати неприметан део живота | Вести | Танјуг
Приредио: Александар Јовановић

"Њусвик": Шеф руске надзорне службе "иронично" запретио да ће забранити Википедију


Заменик директора Рособрнадзора, руске федералне службе за надзор у сфери образовања и науке, у изјави за државну новинску агенцију Итар-Тасс је говорио против онлајн енциклопедије Википедија и рекао да би волео да је она данас "под цензуром".

Према Александру Бисерову из Рособрнадзора, сајт има "колосалан број грешака", које утичу на руске ученике који сајт користе за испите.

"Моје мишљење о томе, а изнео сам га много пута, је да бих бановао Википедију, једноставно бих је ставио под цензуру", рекао је Бисеров.

У Рожајама у школу долазе и наставнице са хиџабом

Вијест која је одјекнула у Црној Гори да је једна ученица гимназије „Нико Роловић“ у Бару почела да долази на наставу покривена хиџабом, изазвала је различите коментаре, како вјерске, тако и свјетовне


Професори енглеског не желе да „курсисти” предају у школама

Филозофски факултет у Нишу тражи од Министарства просвете да се поништи споразум са Британским саветом

Проф. др Горан Максимовић (Фото Т. Тодоровић)
Ниш– Споразум који је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије потписало са Британским саветом последњих дана изазвао је бурна реаговања професора Филозофског факултета Нишког универзитета који су са представницима још шест факултета затражили од министарства да се он поништи. Подсећамо, према овом споразуму о ком је „Политика” писала почетком децембра 2014. предвиђено је да енглески језик у прва четири разреда основних школа могу да предају и високообразовани који нису професори енглеског. Овај, али и други факултети у Србији који образују будуће професоре енглеског језика (у нашој земљи је чак седам департмана за англистику на исто толико факултета) најоштрије реагују, каже декан Филозофског у Нишу проф. др Горан Максимовић, највише због бројних нелогичности потписаног споразума: