Земља апсурда – Црна Гора и Мирослављево јеванђеље

Десет доктора наука, од тога чак два академика, предложили су др Жарка Лековића, научног сарадника из Историјског института, са књигом „Дробњак 1850-1918“, за државну награду Мирослављево јеванђеље.

Miroslavljevo jevandjelje Земља апсурда – Црна Гора и Мирослављево јеванђеље

Др Жарка Лековића су предложили:  др Миомир Дашић,  др Зоран Лакић,  др Веселин Драшковић, др Драгомир Кићовић,  др Нада Томовић,  др Наташа Ружић,  др Вукајло Глушчевић, др Раденко Шћекић,  др Мимо Драшковић,  др Маријан Премовић.

Жири за додјелу ове државне награде одлучивао је у саставу: Зувдија Хоџић, Јованка Вукановић, Младен Ломпар, Живко Андријашевић и Богић Ракочевић.

Поменути жири, уопште није узео у разматрање предлог за др Жарка Лековића, иако се ради о импозантном дјелу од 670 страница и чак 3163 фусноте, и имајући у виду научни квалитет ове књиге и њен значај за историографију, етнографију и културну баштину Црне Горе.

Више од 1190 украјинских војника погинуло од почетка борби у Донбасу

У протекла 24 сата погинуло 89 војника УОС. 


Почасна паљба добровољачког батаљона "Ајдар" на сахрани њиховог камарада © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Доњецк, 28. јануар /ТАСС/ Чак 1194 украјинска војника је погинуло од почетка борбених дејстава у источној Украјини., саопштио је у среду портпарол Министарства одбране Доњецке Народне Републике, Едуард Басурин.

У протекла 24 сата погинуло 89 војника УОС, рекао је Басурин, и додао да се најжешће борбе воде на правцу Дебаљцева и Доњецка, а да нема извештаја о активним борбеним дејствима из Мариупоља.

"Украјинске оружане снаге су цео дан из вишецевних бацача и великокалибарске артиљерије гранатирале стамбене четврти и приградска насеља Доњецка", рекао је Басурин.


Извор: TASS: World - Over 1,190 Ukrainian troops killed since beginning of combat operations in Donbas — DPR
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Караџић хоће да ради на реформи српског језика

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да му омогући да ради на правилном изговору српског језика, који је, како је рекао, реформисао његов предак Вук Караџић.

Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у Босни и Херцеговини, у судском притвору очекује пресуду, која би по најавама из Трибунала требало да буде изречена у октобру ове године.

Саопштење за јавност Српског Удружења Ћирилица Београд у вези са оснивањем Удружења "Матица Ћирилице"

Поштовани ћириличари,

путем средстава информисања сазнали смо да се оснива Удружење „Матица ћирилице“ у Новом Саду.

Српско Удружење Ћирилица Београд на челу са великим српским песником Добрицом Ерићем жели вам успех у раду.

Гледаћемо на сваки начин да дођемо, али ако случајно изостанемо немојте нам замерити, јер имамо много обавеза око одржавања везе са 22 повереништва од Приједора до Пријепоља, Врњачке Бање и Новог Сада, а такође смо ујединили осам удружења на братској основи и то од Косовске Митровице до Москве, где максимално подржавамо све њихове акције, као и они наше, што захтева наше додатно ангажовање. Ових дана смо били  заузети и око одржавања округлог стола, на којем су учествовала значајна имена српске културе, на челу са академиком Василијем Крестићем. Све то захтева пуно труда и максималну посвећеност, а све у циљу спашавања нашег заједничког писма.

Још једном желимо вам срећан рад у пун успех.

Ваша браћа из

Српског Удружења Ћирилица Београд

Највећи серијски авион на свету, украјински Антонов 124 Руслан, слетео на Аеродром Никола Тесла (Ажурирано)

Малопре су Петар Војиновић и Драган Трифуновић на сајту Tango Six - Vesti, reportaže i analize iz domaćeg i regionalnog vazduhoplovstva објавили прилог под насловом PRVE FOTOGRAFIJE: Najveći serijski avion na svetu sleteo na Aerodrom Nikola Tesla - Tango Six

Зашто украјински Антонов у Србији?

И ви то мислите?

Ако смо у праву, или нама или сатрапима нема спаса.

(Нова вест, од срца се надамо да "Вечерње новости" имају тачну информацију:" Како сазнају "Новости" авион ће са "Николе Тесле" са 52 тоне робе посебне намене, полетети у четвртак прво ка Атини, а потом ка Момбаси у Кенији."


 

PRVE FOTOGRAFIJE: Najveći serijski avion na svetu sleteo na Aerodrom Nikola Tesla

 


Брза пруга Пекинг-Москва ће коштати 242 милијарде долара

Кина ће изградити железничку везу за возове великих брзина, која ће повезивати Пекинг и Москву, а коштати 15 билиона јуана (242 милијарде долара).

Тако је известио Блумберг, наводећи изјаве пекиншких власти на друштвеној мрежи Веибо. Претпоставља се да ће укупна дужина пруге бити 7000 километара, да ће пролазити кроз Казахстан и да ће време путовања њоме бити два дана.

На данашњи дан 2006. умро је песник Душко Трифуновић



Душко Трифуновић: ГРЕХ

 
Грешио сам много, а сад ми је жао
Што нисам још више и што нисам луђе
Јер само ће греси када будем пао
Бити моје дело - а све друго туђе.

Грешио сам много, учио да страдам
Летео сам изнад ваше мере строге
Живео сам грешно, још ћу, ја се надам
Својим дивним грехом да усрећим многе.

Грешио сам, признајем, нисам био цвеће
Грешио и за све вас који нисте смели
И сад део греха мог нико од вас неће
А не бих га дао - ни кад бисте хтели.


Извор: Душко Трифуновић: ГРЕХ - Поезија суштине

Црногорци би да их туђа пушка брани, а туђа торбица храни

Ето њима њихове чиргилице, али нека оставе нама писмо Светог Саве, Светог Петра Цетињског, Светог чудотворца Петра Петровића Његоша и азбуку Вука Караџића, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије синоћ са Светосавске академије, одржане у препуној дворани Парк у Херцег Новом.

Он је оцијенио да своју културу, азбуку и писмо после неколико вјекова могу стварати само сирова, необликована, некултурна племена.

Коме треба рат у Карабаху?

Напомена преводиоца: Важност овог питања је очигледна, само бих скренуо пажњу да чланак и коментар, чини ми се, треба читати као поруку из истог извора. Није Весник Кавказа гласило које би потпуно стало уз једну страну у сукобу два, истина проблематична, савезника Русије. Леп пример креативног коришћења језика интернет медија.


У јануару је у Нагорно-Карабаху погинуло 17 јерменских и 3 азербејџанска војника. Јерменски председник Серж Саргсјан је на свечаности посвећеној 23-годишњици Јерменске војске рекао да је земља у жалости због својих губитака и да ће Азербејџан платити за изгубљен живот сваког убијеног јерменског војника. Председник је додао да ће симетрични одговори на несиметричне губитке бити замена за асиметричан одговор. "Те јуначине чекају изненађења", упозорио је Саргсјан.

Има наде за ћирилицу на интернету

Рачунар је само справа, а на нама је којим ћемо писмом писати, каже за РТС Предраг Милићевић из Регистра националног интернет домена Србије. Истиче да ћирилица може опстати на интернету.


Предраг Милићевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да би ћирилично писмо могло опстати на интернету уколико се користи у службеној и јавној комуникацији.

"Устав у члану 10 гласи да је ћирилица званично писмо у службеној употреби, а имамо стотине хиљада људи у систему који треба да генеришу стотине хиљада докумената, који би били на ћирилици", рекао је Милићевић.

Онда би, додао је, и сви сајтови требало да буду на ћирилици, по могућству на српском домену, што би допринело већем присуству ћирилице на интернету.

Милићевић је навео да је још 1993. године завршена стандардизација ћирилице за употребу на рачунарима. Подсетио је да несметану употребу ћириличног писма омогућавају ћириличне тастатуре за десктоп рачунаре и софтверске тастатуре за таблет уређаје.