Пол Робинсон: Нема "православног светог рата"


Да ли Русија води православни џихад против Запада? Тако мисли Џон Шиндлер, бивши службеник Агенције за националну безбедност НСА) и професор на Колеџу Ратне морнарице САД.. Рат у Украјини, каже Шиндлер, "више него мало подсећа на руску и православну варијанту Светог рата". Шиндлер Москви приписује "вирулентну идеологију и експлозивни амалгам ксенофобије, чекизма и милитантног православља који оправдава акције Кремља и објашњава зашто се Западу мора супротставити по сваку цену". Шиндлер слично примећује и у другом есеју: "Кремљ сада верује да су [sic] у рату са Сједињеним Америчким Државама, у Православном светом рату."

У својој рубрици на The American Conservative, Род Дрејер пише да за неке Шиндлерове тезе сматра да су "перспективне". Али нису, јер одражавају дубоко неразумевање православне теологије на тему рата. Штавише, Шиндлер цитира Ивана Иљина (о чијем сам раду на овом блогу дискутовао овде - Ћирилизовано: Путинов филозоф и овде - Against Russia | IRRUSSIANALITY) да би подржао своју тезу, називајући тај "свети рат" примером "иљинизма". Иљиново писање о тој теми не подржава ни овај закључак.

Упознајте Јанику Мерило, новог украјинског министра за привлачење инвестиција

Пре месец дана смо писали о увозу странаца који би украјинској влади требало да помогну у "менаџерисању" земљом. Како јавља UA Today, именовања странаца су постала кључни део задатка Украјине да реформише своју привреду и сузбије корупцију (и осигура добро старање о америчким интересима?), па је у свој чамац ставила три министра неукрајинца... а сада и четвртог члана владе, Естонку Јанику Мерило (Jaanika Merilo), са "задатком да донесе више страних инвестиција Украјини и побољша пословну климу у земљи". Да ли ће Јаника имати каквог успеха?

Како пише UA Today:

Јаника Мерило је последња у низу страних држављана који су се придружили украјинској влади. Естонка је преузела место саветника министра за економски развој, такође странца - Ајвираса Абромавичиуса из Литваније. Мерило ће имати задатак да Украјини донесе више страних инвестиција и побољша пословну климу у земљи.

У Казахстану цене руске хеликоптере

Ка-52

Председник Владе Казахстана Карим Масимов упознао се са модерним типовима руских хеликоптера и исте похвалио, приликом посете Казанском хеликоптерском заводу, који је део матичног предузећа "Руски хеликоптери".

За време посете заводу, Карим Масимов је био у пратњи председника Татарстана Рустама Миниханова. У делегацији је био и директор Казанског хеликоптерског завода који је уједно и заменик генералног директора матичног предузећа "Руски хеликоптери", Вадим Лигај. Они су обишли производне погоне као и изложбу фабричке опреме, у коју спада и нови вишенаменски хеликоптер Ми-17В-5. Вадим Лигај је упознао чланове делегације са програмом постепене модернизације овог хеликоптера.