Одлучује се! Да ли ће Украјини бити испоручено оружје?

На састанку који је планиран за среду у Минску, а у циљу решавања ситуације у Украјини, учествоваће Француска, Русија, Украјина и Немачка. Портпарол Барака Обаме изјавио је да ће након данашњих преговора између председника САД  и Ангеле Меркел, Барак  Обама донети одлуку о испоруци оружја Украјини. Украјински парламент о томе треба да донесе одлуку.

Очекује се да ће на данашњим преговорима између Обаме и Меркелове главно питање бити наоружавање Украјине. Након интензивне турнеје немачка канцекарка је стигла у Вашингтон. Турнеју је отпочела у Будимпешти, где је на заједничкој конференцији за штампу са председником Мађарске Виктором Орбаном изјавила, да Немачка неће наоружавати Украјину, јер је уверена да се конфликт може решити мирним путем.

Меркел, Порошенко и Оланд

Обраћање поједине Светогорске братије војсци народне одбране

Господо наша, ратници руски, браниоци Отаџбине наше! Ми, малени део житеља Свете горе, обраћамо вам се и призивамо благослов Свевишњег Бога и Владичице наше Богородице! Смерно се молимо да се окрепи дух ваш у борби вашој и да будете означени знамењем победе, које нам је даривао Господ наш Исус Христос, то јест часним крстом којим се непријатељ побеђује и победа дарује ономе ко верује у силу Часнога Крста.

Љубљени, 2015. година од првог дана показа истинско лице непријатеља нашега. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има разум нека разуме његово расположење, његову злобу и мржњу, његову непринципијелност и неморалност, његову нечовечност и безбожје. Нека се запрече уста издајника и велеиздајника који зборе како ми, Руси, хоћемо рат. Такве речи чућете од оних који су зарад очувања сопственог благостања спремни не само да спокојно гледају на реке проливане крви него и да је пију, стално приносећи нове људске жртве зарад сопствене удобности и телеснога успокојења. Нафтни магнати нека имају на уму да ће гас, нафту, угаљ и друга „богатства“ стећи у великом изобиљу када се изненада спусте у мркли мрак. Ви пак имајте на уму да сте изабраници Цара Небескога и не ратујете за „Гаспром“, чак ни за тробојку и националну државу, него са Руску* Свету и Саборну, која ће читавоме свету бити светлост и ослобођење. Те зато будите одважни и нека се не смућује срце ваше, и нека су вам мисли јасне.

Пуковник Касад: Ситуација на фронту на дан 9. фебруара

Као што је већ напоменуто 3. фебруара, офанзива НОС је достигла фазу засићења и стала је на већини локација. Међутим, офанзивна дејства у пределу Дебаљцева и Попаснаје се настављају - Новоруске оружане снаге су уз велике напоре успеле да остваре неколико тактичких успеха у погледу стезања дебаљцевског џепа чак и у овој фази операције. Хунта још увек контролише пут М-103, али су НОС успеле да над том кључном саобраћајном артеријом успоставе контролу прилично густом ватром ватром, а контранапади хунте с циљем ширења "уског грла" нису баш били успешни. Штавише, после заузимања Угљегорска, НОС су наставиле дејства с циљем да с обе стране пута сузе то уско грло, нападале су на подручју Калиновке и Нижњаје Лозоваје (данас је чак било објављено да је Нижњаја Лозоваја аузета, али треба причекати на видео и фото потврду). Ако је Нижњаја Лозоваја стварно заузета, онда хунта држи само Логвиново у уском грлу, па је опасност да група код Дебаљцева буде потпуно окружена и даље потпуно реална. Често се чују притужбе да се офанзива споро одвија, да је прате губици и да је често зауздавана. Али у реону Дебаљцева и даље можемо видети како инерција офанзиве гура наше снаге напред и како се непријатељски редови под њеним притиском повијају. Међутим, није било пробоја хунтине одбране, као што се очекивало средином јануара. Непријатељ има губитке, напушта насеља, али за сада држи фронт.

АП: Си Ђинпинг планира своју прву државну посету САД


ПЕКИНГ (АП) - Један од важнијих кинеских дипломата је у понедељак рекао да председник Си Ђинпинг планира да крајем године учини своју прву државну посету САД - извештавају кинески државни медији.

Званичне новине "Чајна дејли" су цитирале кинеског амбасадора у САД, Цуи Тјанкаја, који је рекао да су кинески и амерички званичници разговарали о посети и да, како је Цуи рекао кинеским новинариома у недељу, датум посете још није одређен.

Владимир Сучан: Како се то ствара "заједнички политички простор" са Империјом и нацистима?

О томе како је Сергеј Лавров опрезно и са закашњењем прихватио да је кијевски режим нацистички. У Минхену. А и где би друго било прикладније? 

Лавров је својим говором показао значајан напредак, дошао је врло близу признања кијевске хунте као нацистичког режима. Штавише, Лавров је храбро изјавио: "Нажалост, наше западне колеге су склоне да затварају очи пред свим оним што су рекле и учиниле кијевске власти, укључујући распиривање ксенофобије. Дозволите ми да цитирам: "Украјински социјал-национализам подразумева украјинску државу као истокрвну и једнорасну заједницу." Чему следи: "Питање тоталне украјинизације државе биће решено за три до шест месеци чврстом и уравнотеженом државном политиком." Аутор ових речи је Андреј Билецки, командант пука "Азов", који је активно ангажован у војним активностима у Донбасу. И други активисти, са стеченим позицијама у политици и власти, као што су Дмитриј Јарош, Олег Тјањибок и лидер Радикалне партије у Врховној ради Олег Љашко, јавно су и више пута позивали на етнички чисту Украјину и истребљивање Руса и Јевреја. Те изјаве нису успеле да изазову било какве реакције западних престоница. Мислим да данашња Европа не може себи да допусти опасност од ширења неонацистичког вируса.... А опет, без обзира на све то, неке западне земље су више пута гласно позивале на подршку кијевским властима и њиховој милитаризацији друштва и државе..." - MFA of Russia | 02/07/2015 | Foreign Minister Sergey Lavrov delivers a speech and answers questions during debates at the 51st Munich Security Conference, Munich, February 7, 2015

Мађарска: У суботу и недељу приведено више од хиљаду илегалних миграната

Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Мађарска полиција је у суботу у Чонграду  привела 1022 илегална мигранта. Чонград се налази у јужном делу Мађарске . У жупанији Ђер-Мошон- Шопрон пронађено је 29 странаца, а данас је на железничкој станици Келети у Будимпешти приведен још 121 странац.