уторак, 10. фебруар 2015.

Владимир Сучан: О сјајној идеји демилитаризације великих делова ДНР и ЛНР (сличној оној која је Србе усрећила)

О сјајној идеји демилитаризације доброг дела Донбаске и Луганске републике под Другим минским споразумом

РТ извештава: "Успостављање демилитаризоване зоне у југоисточној Украјини и почетак мировних разговора између Кијева и побуњеника је прва тачка дневног реда разговора "Нормандијске четворке" у белоруској престоници Минску, у среду, како је извор рекао за РИА Новости. Очекује се да ће Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), и Немачка и Француска у разговорима инсистирати на томе да Русија преузме одговорност за успостављање демилитаризоване зоне у југоисточној Украјини, додатно је саопштио извор. Међутим, Русија, сматра да би ОЕБС требао да буде одговоран за успостављање демилитаризоване зоне. Те предлоге су у Москви у петак изнели немачки канцелар Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд у разговору са Владимиром Путином, рекао је извор. Руски амбасадор при ОЕБС-у, Андреј Келин, рекао је за РТ да идеја о демилитаризованој зони у југоисточној Украјини "постоји". "Али нама је потребно више детаља: Колика ће зона бити? Какво се оружја може држати у овој зони? Осећам да неко може доћи до идеје да то треба да буде зона потпуно без оружја, само са полицијом или онима који би носили само ручно ватрено оружје", рекао је он."

Пуковник Касад: Дебаљцевски џеп на дан 10. фебруара


Јединице Новоруских оружаних снага су успеле да задрже село Логвиново које су заузеле у јутро 9. фебруара. Покушаји поновног заузимања насеља и успостављање пута за снабдевање окружене групе код пута М-103 су пропали, па је 9. фебруар први дан како дебаљцевски џеп постоји у скраћеном облику. Борбе у области Логвинова су попримиле "позициону природу" са активним деловањем артиљерије по хунти. Неуспех деблокирајућих акција ће водити даљем повећавању густине  У суштини, дебаљцевска група је подељена на два дела, због чега се више од 5000 људи нашло у окружењу, међу њима и 1-1,5 хиљада из позадинских служби, који се нису на време извукли из обруча. . Тренутно наша команда врши појачавање и предузима мере које би амортизовале могуће офанзивне акције непријатеља које би за циљ имале деблокаду опкољене групе. Уколико дебаљцевски џеп буде ликвидиран, онда ће држање положаја код Светлодарска за хунту постати прескупо.. Штавише, јавила би се и опасност од опкољавања другог дела дебаљцевске групе хунтиних снага северно од Светлодарска. Главни хунтин проблем је брзо трошење ресурса у окруженој групи - после два дана интензивних војних дејстава појавили би се проблеми са горивом, мазивом и муницијом за тешко наоружање. Већ јуче се непријатељ на подручју Чернухино повукао 4 километра, тако да је даље смањивање џепа неминовно. Само Чернухино је, према извештајима обе стране, такође прешло под контролу НОС. Непријатељ тренутно прикупља оклоп у уском грлу код Светлодарска, за још један, озбиљнији покушај пробијања коридора за Дебаљцево. У наредна два дана се може очекивати снажан напад на Логвиново из правца Светлодарска. Не може се искључити ни покушај пробијања обруча изнутра.

Ратнохушкачки радови "Блица" (и пријатеља?)

Од "Блица" нас ништа не може изненадити - мислили смо, али ова сугестија да су "побуњеници" (читај Руси) бацили атомску бомбу сами на себе спада у већа достигнућа српске (?!) новине. Да ли "Блиц" свом новом креативном узлету треба да захвали и пријатељима, а не само својим снагама и власницима? Најзад, знамо колико АВ полаже на ПР...

"Директорка "Блица" и АВ
 Фотографија: NEZAVISNI: Bliski odnosi Vučića i direktorke "Blica" (FOTO) - Teleprompter.rs

MISTERIOZNA EKSPLOZIJA U UKRAJINI Ugledni naučnik: Moguće da je to bila manja nuklearna bomba


Путинова посета Каиру

Пише: Надин Авадала за "БРИКС пост" из Каира, Египат

Фотографија: Асма Ваги / Ројтерс

Руски председник Владими р Путин је у понедељак допутовао у посету Каиру, посету коју су египатски медији веома прижељкивали и поздрављали претходних годину дана.

Путина, који после скоро једне деценије први пут посећује Египат, дочекао је на Каирском међународном аеродрому његов египатски колега, Абдел Фатах ел Сиси.

Ово је трећи сусрет двојице лидера за годину дана.

После кратког састанка на аеродрому, лидери су присуствовали представи у Каирској опери, пре вечере у Каирском торњу.

Односи Москве и Каира стабилно напредују после 25. јануара, 2011. и побуне која је кулминирала свргавањем бившег председника Хоснија Мубарака (и касније Мухамеда Мурсија у лето 2013. године).

Дебаљцевски џеп на дан 9. фебруара: "Огонь!" (видео)

Бригада "Калмиус" на делу - дебаљцевски џеп"Здраво свима! Ми се овде боримо за народ. Све што они из Украјине причају су лажи и с.... И немојте нас називати терористима! Терорсти су они који убијају сопствени народ. Ми се овде боримо за децу и народ. А ви, оно што сте овде починили Ваша влада ће опрати крвљу."