Руско предузеће "Швабе" испитује нови извиђачки систем у Финском заливу


Руско предузеће "Швабе" упешно је тестирало систем за теренско извиђање у Финском заливу у близини језера Новик. Опитовање је извршено на дубини од 34 метра. Инфорнацију је пренела инфирмативна служба предузећа.

Овај савремени систем састоји се од визира, клизне полуге и пријемне јединице.

Визир је осетљива црно бела камера која ради у комбинацији са инфрацрвеним светлосним системом. Исти се аутоматски покреће у условима слабог осветљења. Клизна полуга се састоји од неколико делова који раде по принципу телескопског принципа, а пријемна јединица има ЛЦД монитор и батерију. Овај уређај ради на температури од -20°C до +40°C.

Ако Кијев буде кршио споразум, Русија може и да не призна територијални интегритет Украјине

Депутат Госдумы Вячеслав Никонов. Иллюстрация: er.ru
Ако Кијев буде кршио Минск 1, Русија ће се сматрати ослобођеном обавезе признавања територијалног интегритета Украјине. Вјачеслав Никонов, посланик Јединствене Русије, на пленарној седници Думе 17. фебруара је напоменуо да је Минск 2 шанса за мир у Украјини и шанса за Украјину да постоји као држава.

"Ако не желе да је искористе, то ће онда бити само њихова кривица. Ако споразум буде кршен, и Русија може да се сматра ослобођеном његових одредби, које укључују признавање суверенитета и територијалног интегритета Украјине. Зато Порошенку, Јацењуку, Турчинову и компанији не бих саветовао да ову ствар узимају олако."


Јурасуми: Дебаљцево, чишћење


За неколико сати, дан највише, дебаљцевског џепа више бити неће. Новоруске оружане снаге су заузеле његов већи део. Украјинске оружане снаге и добровољачки батаљони су изгубили главни штаб и зато делују неусклађено и хаотично, спасава се ко може. Многи од војника који немају чега да се боје (резервисти и мобилисани) полажу оружје. ДНР и ЛНР говоре о стотинама ратних заробљеника. Али то је само почетак.

Над Дебаљцевом се вијори застава Новорусије (видео)


Дебаљцево контролише милиција Новорусије.

Пуси Рајот Нуланд

Фото: Ројтерс

Све је вiше знакова да су Меркелова и Оланд радили иза леђа Американаца, када су прошле недеље отпутовали у Москву, да покушају да се постигне договор између зараћених страна. На састанку иза затворених врата на 51.међународној конференцији о безбедности у Минхену, Нуландова је сикнула да се треба борити:

Српско удружење „Ћирилица“ Београд у Врњачкој Бањи

Као што смо већ раније рекли наше удружење је основало још једно од многобројних повереништава у Србији. Повереништво у Врњачкој Бањи које води Жарко Марковић у два месеца је одржало две трибине, а обе на тему ћирилице и затирања српске културе. У препуној сали Народне библиотеке „Др. Душан Радић“ под руководством директора Горана Атанацковића, говорило се о тешкоћама на које наилазе ћирилични уставобранитељи, са напоменом на тренутни заборав српства. Треба споменути и пређашњег дугогодишњег директора Огњана Топаловића који је нам је био од велике помоћи на првом гостовању. Покровитељ овог догађаја била је Општина Врњачка Бања, чији су представници присуствовали трибини.