Пуковник Касад: Дебаљцевски џеп на дан 19. фебруара


Продужена агонија дебаљцевског џепа у овом тренутку има две димензије: војну димензију и политичку димензију.

Порошенко тражи западне мировњаке! Да ли је то почетак поделе Украјине?


Ситуација се брзо развија, јер Порошенко је одмах после "победе" код Дебаљцева изашао са следећом иницијативом: у Украјину позвати полицијску мисију из ЕУ са мандатом УН за мировну операцију, и одржати међународне војне вежбе. Одмах је упозорио да је о овим одлукама у Минску разговарао са Русијом, Француском и Немачком. Јасно је због чега, јер је потребна сагласност сталних чланица Савета безбедности УН да се то изведе.

Пуковник Касад: Укратко о текућим догађајима (и изузетно корисна напомена преводиоца с руског)


Превод текста у доњем десном углу слике изнад:

Чишћење дебаљцевског џепа се наставља.Данас су УОС напустиле 14 насеља, међу њима и Булавинскоје, Олховатку и Камишеватку. Само Дебаљцево је углавном очишћено. Борби је било на подручју Широкиног, а могле су се чути и мање борбе код места Станица Луганска, на путу за Бахмутку и код доњецког аеродрома. На другим локацијама је било тихо. Новоруске оружане снаге су почеле с повлачењем тешког наоружања са прве линије.

А сад укратко о актуелним догађајима (нисам много писао последња два дана, због пута у вези хуманитарних послова, а тренутно сам у Ростову).

Путин: Украјинска војска се осећа увређеном што су је победили рудари и трактористи


Коментаришући сукоб у Украјини, Владимир Путин је истакао да је ситуација дуж линије додира "мање-више" мирна, али да хитно треба решити проблем опкоњених и груписаних у Дебаљцеву.

Су-25СМ3 у завршним летним испитивањима

 
Надограђени ловац-бомбардер Су-25СМ3  је у припреми за летна испитивања.