Пуковник Касад: О хунтином "Држ'те лопова"

Дурак
Хунта је пред годишњицу пуцања по људима у Кијеву сасвим предвидљиво реаговала на оптужбе да су снајперисти на страни опозиције и у режији Парубија били ти који су пуцали на полицију и протестанте. Хунта је реаговала по принципу "држ'те лопова", отворено, а кроз Порошенкова уста, тврдећи да иза снајперских хитаца не стоји чак ни Јануковичев режим, већ сама Русија, а да је Сурков лично руководио снајперистима.

Ројтерс је у петак објавио саопштење украјинског председника, према којем су: "Државно тужилаштво и Служба безбедности Украјине идентификовали јасан руски траг у паљби (fusillade) на Мајдану. Истражни органи су коначно добили приступ евиденцији приватних телефонских разговора између Јануковича и руских структура власти. Они су се унапред припремали за паљбу" - истакао је Порошенко. "Недавно ме је Служба безбедности обавестила да су испитивани "Алфа" ратници (warriors) дали изјаву да је помоћник председника Русије Владислав Сурков командовао групама страних снајпериста на Мајдану" - рекао је Порошенко. Он је те речи изговорио у петак за време свечаности доделе државних ордена члановима "породица Небеске стотине", који су прошле зиме страдали на Мајдану". Пун текст председниковог саопштења је дат на веб-сајту Порошенкове администрације: President's speech at the ceremony of presenting state awards to the family members of the Heroes of the Heavenly Hundred - Official web-site of President of Ukraine

Пуковник Касад: О Дебаљцеву


Дебаљцевски обруч заправо још увек постоји, али му је тек пар дана преостало. Према званичним подацима ДНР, у пределу Дебаљцева је у обручу остало још око 500 људи, који нису успели да преко поља нађу свој северно од пута М-103, а нису се ни предали. Организоване команде код остатка опкољених снага практично нема - то су остаци снага које су утеране у дебаљцевски џеп. НОС су до 21. фебруара заробиле више од 250 различитих возила: тенкова, пешадијских борбених и оклопних возила, артиљеријских система, камиона итд. Заробљене су и велике количине муниције и лаког наоружања. И биће их још.

Пуковник Касад: Операције под неталентованом командом воде једино у кланицу (видео)


Командант батаљона територијалаца "Кијевска Рус" нам говори како је стварно изведено "организовано повлачење из обруча". Ефективно, он оптужује Порошенка, Генералштаб Украјинских оружаних снага и секторску команду за отворено и цинично лагање, због којег су многи хунтини војници платили животом. Показано је где су неки успели да се извуку из обруча. Има много интересантних детаља о ситуацији у дебаљцевском џепу после заузимања Логвинова.

Пуковник Касад: Путеви рата (документарни видео)


Нови документарац Макса Фадајева под насловом "Путеви рата" (Дорогами войны)

Као и цeo серијал, снимљен је сасвим пристојно.

Пуковник Касад: О мировним снагама


Укратко на тему "мировњака", које хунта жели да довуче у Украјину.

1. "Мировњаци" се, наравно, нигде и ни на који начин не спомињу у Минским споразумима, па је убризгавање идеје о неопходности распоређивања мировних снага УН јасан знак да хунта неће спроводити Минске споразуме (што не чуди, с обзиром на факат да је и пре њих хунта кршила сва своја обећања и постигнуте споразуме). Само апсолутно наивни људи и даље верују у Порошенкову и добру вољу његових власника.

Пуковник Касад: Последњи дан "пунитиваца" (трофејни видео 18+)


Сећам се када је летос на контролном пункту код Волновахе пронађен видео са, тада живим, хунтиним војницима, како се блесаве пред камером (касније су их побили Безлерови људи). Видео из Чернухина је још животнији: састављен је од снимака онда живих хунтиних војника и снимка припадника милиције који показују заузет положај и лешеве, међу њима и леш власника телефона којим је снимљен први видео.

Пуковник Касад: Заштитници отечества (видео)


Нови и као увек сјајан видео Артјома Гришанова, овога пута посвећен обичном војнику Новорусије (са титловима нњ енглеском):

Неколико речи о новинарству

Сусрет познатог руског новинара и писца Јелене Зелинске са српским студентима одржаће се 27. фебруара на Филолошком факултету.